В православните страни, които спазват Юлианския календар, днес е Бъдни

...
В православните страни, които спазват Юлианския календар, днес е Бъдни
Коментари Харесай

В страните, които спазват Юлианския календар, отбелязват Бъдни вечер

В православните страни, които съблюдават Юлианския календар, през днешния ден е Бъдни вечер, оповестява Ройтерс. Около една трета от православните християни по света означават Коледа на 7 януари. И до момента в който останалата част от вярващите означават Коледа на 25 декември, както е по Грегорианския календар, въведен през 1582 година, когато астрономи виждат неточност при изчисленията в дължината на гръцката слънчева година, Руската православна черква, Коптската черква в Египет, Сръбската православна черква, Йерусалимската православна черква и манастирите на Света гора означават Бъдни вечер на 6 януари.

На Бъдни вечер завършват Коледните пости – обред, предхождащ честванията във връзка раждането на Спасителя.

В Египет управляващите стегнаха ограниченията за сигурност към църквите, в очакване на празника. Над 300 000 служители на реда ще охраняват вярващите, с цел да обезпечат мирното протичане на Коледа. През последните няколко години празникът беше белязан от кървави набези против християнски църкви с голям брой жертви и ранени.

В знак на взаимност мнозина мюсюлмани в страната оповестиха, че ще посетят вечерната литургия, с цел да честват със своите другари християни. / БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР