В православието Св. Варвара се смята за покровителка на починалите

...
В православието Св. Варвара се смята за покровителка на починалите
Коментари Харесай

Св. великомъченица Варвара. Св. преподобни Йоан Дамаскин

В православието Св. Варвара се счита за настойничка на умрелите от неочаквана гибел - които са нямали време да се разкаят и причастят. В Полша денят на Св. Варвара е един от най-уважаваните празници, разгласен е и за Ден на миньора, защото светицата се смята за настойничка на миньорите.

Света Варвара е родена в фамилията на благородник - богохулник от Никомедия, Мала Азия. В свое частно изследване богословът Венцислав Каравълчев твърди, че св. Варвара е родена в с. Елешница (Област Благоевград), Разложко, което в древността се е наричало Илиопол. Отличавала се е с особена и впечатляваща хубост. Ревнивият ѝ татко я затваря в кула - надалеч от сластни очи. През времето, когато е била затворена, Варвара учи външния свят от прозореца и има доста време да размишлява за Бога. Когато татко ѝ позволява да излиза, с цел да си откри младоженец и да се омъжи, Варвара се среща с християни и приема свето кръщение.

Когато бащата научава, че щерка му е станала християнка, той подрежда да я наказват и получава единодушието на шефа на града Мартиан да я осъди на гибел. По разпореждане на бащата Варвара е обезглавена. Поверието приказва, че Божието отмъщение настига бащата на Варвара и шефа на града - те двамата са изумени от гръмотевица. Тя е заровена от християнина Валентин и гробницата и става източник на чудеса на вярата.

Имен ден имат Варвара, Варя, Варадин, Варда, Варварка.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР