В православието има много празници, посветени на местни светци и

...
В православието има много празници, посветени на местни светци и
Коментари Харесай

12 големи празника, които отбелязва Руската православна църква

В православието има доста празници, отдадени на локални светци и събития.

Тези, които сме подбрали, обаче, означават събития в живота на Христос или са отдадени на Богородица и се считат за най-важните и най-масово празнувани от руснаците.

Основният набожен празник в православния календар е Великден, който отбелязва Възкръсването на Христос. В Русия той се празнува даже по-тържествено от Коледа. Датите на православния и католическия Великден доста рядко се падат на един и същи ден (тук обясняваме ).

Руснаците обичат Великден по доста други аргументи, с изключение на Христос – празникът бележи и края на сложните и дълги пости и началото на същинската пролет (тогава нормално са първите топли дни в годината). Празникът е белязан и от мощни ритуални обичаи – хората боядисват яйца и ги украсяват по доста изобретателни способи, пекат и готвят десерти с извара, наречени (така се назовава и Великден на руски). На Велика събота хората се редят пред църквите, с цел да бъдат осветени яйцата и козунаците им, а по-късно, в неделя сутринта, ги ядат.

Освен Великден, Руската православна черква отбелязва още 12 значими празника.
1. Рождество Богородично
 Раждането на Дева Мария. Горен откъс от изображение на светец Савва, XVI-XVII в.

Раждането на Дева Мария. Горен откъс от изображение на светец Савва, XVI-XVII в.Псковски музей/Свободни източници

Рождението на Дева Мария, майката на Исус Христос, нормално се отбелязва на 21 септември. В същото време, 9 месеца преди този ден, на 9 декември, се отбелязва Зачатието на св. Анна (православната религия има икона, отдадена на двата дни). Дълго време св. Анна и св. Йоаким нямали деца, а зачатието се случило, когато посетили светите земи на Йерусалим.
2. Въведение Богородично
Друг празник, отдаден на живота на Богородица, който чества Въведението на Пресвета Богородица в храма. Родителите на Дева Мария я водят в храма в Йерусалим, с цел да благодарят на Бог, че ги е дарил с дете.
3. Коледа
 Рождество Господне. Андрей Рубльов, XV век, Благовещенски събор, Москва

Рождество Господне. Андрей Рубльов, XV век, Благовещенски събор, МоскваСвободни източници

За разлика от българите и от католиците, православните християни в Русия означават този празник на 7 януари. Тази разлика е обвързвана с смяната на календара в страната след Революцията през 1917 година. Дълги години по-късно Колега се чества скрито, защото руските управляващи не разрешават религията и всички религиозни празници. Вместо това, те се пробват да компенсират с всеобщи общонародни тържества за Нова година.

В модерна Русия Коледа към момента се отбелязва безшумно, нормално в стеснен фамилен и другарски кръг и даже без дарове (които се раздават в навечерието на Нова година). Тъй като е част от дългите новогодишни празници, този ден е почивен – нормално, обаче, скоро след Коледа, стартират работните дни, тъй че хората, изтощени от празниците, се пробват да си починат.
Богоявление
На 19 януари в Русия се чества всеобщо Кръщение Господне. Времето по това време на годината нормално е доста сурово и даже има афоризъм – „богоявленски мраз“. Според традицията, през нощта преди Богоявление и през целя ден хората се потапят в ледена дупка, наречена „Йордан“, която е във формата на Светия кръст. Този акт символизира Кръщението на Христос и наподобява необичайно, като се има поради, че Исус е живял в доста топла част на света!
Сретение Господне
Празникът, обвързван с представянето на Исус Христос на Бога, се отбелязва на 15 февруари и нормално на този ден в православните църкви се правят огромни служби, а камбаните бият мощно. Днес този празник не се празнува доста всеобщо в Русия. Вярващите или вървят на черква, или просто загатват този ден (и се пробват да не правят тежка работа). В Стара Русия обаче това бил огромен ден и хората свързвали някои събития с този зимен празник, като споделят „това се случи на Сретение Господне“ или „седмица преди Сретение Господне“. Все още можете да чуете тези думи от някои възрастни хора в Русия.
Благовещение
 Благовещение в съветското изкуство, XIV век, Третяковска изложба

Благовещение в съветското изкуство, XIV век, Третяковска галерияСвободни източници

Този празник отбелязва Възвестяването на Дева Мария, когато ангелът Гавраил ѝ споделя, че ще има бебе, заченато непорочно, и че това ще е Божият наследник. Един от обичаните съветски празници се отбелязва на 7 април. Има доста икони и църкви, отдадени на този свети ден в Русия.
Кръстовден
 Свети Константин и Елена показват Светия кръст, преди 1870 година, Василий Сазонов

Свети Константин и Елена показват Светия кръст, преди 1870 година, Василий СазоновСвободни източници

Православните християни празнуват Кръстовден на 27 септември. Празникът бележи намирането на Светия кръст. Според легендата той е открит от майката на император Константин Велики, императрица Елена, към 300 година. Тя инициира археологически проучвания и по този начин е открита пещерата, където е заровен Христос, в нея откриват три кръста. След като допира един от тези кръстове, болна жена оздравява и той е избран като Кръста Христов. Празникът бележи и посвещението на църквата „Възкресение Христово“ в Йерусалим. Руските вярващи нормално вършат среднощно бдение (което значи, че не спят, а се молят цяла нощ) и съблюдават непоколебим пост през целия ден.
Петдесетница
 Света Троица, Андрей Рубльов, Третяковска изложба

Света Троица, Андрей Рубльов, Третяковска галерияСвободни източници

В Русия назоваваме този ден „Света Троица“. Петдесетница значи, че той се празнува на 50-ия ден след Великден (или на 8-ата неделя след Великден). Затова денят се пада на друга дата всяка година. През 2022 той ще се означи на 12 юни, защото Великден е на 24 април. Света Троица е един от най-почитаните облици в Русия и известната икона, дело на средновековния иконописец Андрей Рубльов, е една от най-популярните в Русия.
Върбова Неделя (Цветница)
Неделята преди Великден е отдадена на триумфалното влизане на Христос в Йерусалим. В литургичните книги на Руската православна черква седмицата преди Великден се назовава Седмица на цветята. На запад назовават този ден „Палмова неделя“, само че в по-голямата част от Русия няма палми, по тази причина техните клончета са заместени от елементарна върба. На този ден руснаците нормално украсяват домовете си с върбови клончета.
Възнесение Господне
 Велики Новгород, антична съветска православна икона, рисувана върху дървена дъска. Възнесение, 1542 година

Велики Новгород, антична съветска православна икона, рисувана върху дървена дъска. Възнесение, 1542 годинаLegion Media

Четиридесет дни след Възкресение Христово, Исус физически напуща земята и се издига в Рая. Този ден постоянно се отбелязва на 40-ия ден след Великден. Въпреки че той се счита за по-голям от църковните представители, руснаците обичат да честват неделята след Великден. Народното име на този ден е „Красная горка“ („Червена планина“) и той празнува явяването на Христос пред деятел Тома на осмия ден след възкръсването му. Руснаците нормално вървят на гробища и оставят там козунак и яйца, останали след празника.
Преображение Господне
Празникът Преображение бележи момента, в който апостолите Петър, Яков и Йоан се молят в планината и Христос им се явява и им приказва. Този празник се отбелязва на 19 август и се назовава „Ябълков празник на Спасителя“ или просто „Ябълков спас“ в съветската национална традиция. Обикновено това е първият ден, в който ябълките могат да се берат и да се ядат, и славянските селяни в предишното провеждат огромни тържества.
Успение Богородично
 Смъртта на Дева Мария, 1392 година, Теофан Гръцки, Третяковска изложба

Смъртта на Дева Мария, 1392 година, Теофан Гръцки, Третяковска галерияСвободни източници

На 29 август Руската православна черква отбелязва Успение Богородично. Това не е тъжно събитие, тъй като християните имат вяра, че Мария е умряла умерено, без да страда. Много постоянно катедралите и манастирите се кръщават на това удивително събитие. На съветските икони нормално са изобразени всички апостоли, събрани за погребението на Богородица и Исус, който държи душата на Мария. Руската православна черква обаче не празнува Успение Богородично, както католиците.

създател: АЛЕКСАНДРА ГУЗЕВА

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР