В повечето страни спането на работното място не е просто

...
В повечето страни спането на работното място не е просто
Коментари Харесай

Инемури - японската култура на подремване в офиса

В множеството страни спането на работното място не е просто неудобно и недопустимо, само че може да ни коства и работата. Но в Япония сънят в офиса е общопризнат и обществено допустим.

Всъщност подремването на работното място се счита за знак за прекомерно добре свършена работа, тъй като човек е толкоз предан на работата си, че работи интензивно, до момента в който се изчерпи изцяло. Инемури, както я назовават японците, е одобрена просвета на спане на работното място.

История

Япония е една от най-трудолюбивите народи в света. Едно изследване демонстрира, че приблизително японците спят единствено по 6 часа и 35 минути на нощ. Повечето хора заспиват по време на отмора на работа, в паркове, в кафенета, в книжарници, в търговски центрове и на всяко друго обществено място и на никой не му прави усещане.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от Giancarlo Cotella (@quancarlos_to) на Авг 27, 2018 в 12:40 PDT

Това е е толкоз необятно публикувано и толкоз обикновено, че японците даже си имат думата за нея - инемури, което значи " да присъстваме, до момента в който подремваме ".

Правила

Съществуват избрани правила за упражняване на инемури. Ако сме нови в компанията и би трябвало да покажем какъв брой сме дейни в този развой, не трябва да спим. Но в случай че сме на възраст окло 40 или 50 години, можем да си го позволим. Всъщност колкото по-висока е обществената стълба, толкоз повече можем да спим.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от @pop.japan на Авг 9, 2018 в 3:01 PDT

Друга значимо предписание е смисъла на думата инемури, а точно да " присъстваме, до момента в който спим ". Не можем да спим под бюрото да вземем за пример. Трябва да заемем такава позиция, като че ли слушаме деликатно, само че да си дремваме с наведена глава, написа Life Globe.

Наследници

Тази японска просвета може да бъде открита и и в други страни, като да вземем за пример Испания с нейната сиеста, която съставлява къса сънливост в ранния следобяд, постоянно след обедното хранене. Иалианското рипосо е още един образец - продължен обяд, който продължава 2-3 часа, което разрешава на хората да подремнат умерено.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от Adittya Raj Jain (@adittya_raj) на Май 16, 2018 в 6:51 PDT

През последните години практиката на сънливост в офиса става все по-популярна измежду редица работодатели по света. Сред тях са Гугъл, Apple, Nike, BASF, Opel, Huffington Post и Proctor & Gamble, които даже обезпечават специфични стаи, в които чиновниците могат да се отдадат на къса отмора по време на работа.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР