В повечето села, които са в непосредствена близост до големите

...
В повечето села, които са в непосредствена близост до големите
Коментари Харесай

Защо липсата на адресна регистрация в малко населено място е проблем за финансирането?

В множеството села, които са в непосредствена непосредственост до огромните градове, живеят хора без непрекъснат адрес. Те имат парцели или вили, само че не са регистрирани в дребните обитаеми места. Оказва се обаче, че това основава сериозен проблем за финансирането им от общините.

Село Николово е единствено на 5 км от Русе. През последните години доста жители избират да живеят непрекъснато там или в околните вилни зони, само че не са си сменили адресната регистрация. Йорданка Кюпелиева е записана в Русе, тъй като детето ѝ е възпитаник в града.

" Нашето учебно заведение никой не избира. Това е главното - всички млади избират в Русе да им учат децата ", разяснява Йорданка Кюпелиева.

В момента в Николово са обитаеми 1900 къщи и 800 вили.

" В село Николово, по данни на ГРАО, има 2700 индивида с непрекъснат адрес и към 3200 – 3300 индивида, които са с сегашен адрес. Това пречи, когато става дума за финансиране от община Русе, тъй като ние въз основата на адресната регистрация получаваме дотациите за дребните обитаеми места ", сподели Златан Ванев – кмет на Николово.

По този метод селото е ощетено и вместо да получи двойно повече средства, са му отпуснати едвам 31 000 лева Те са били употребявани за ремонт на централния площад, който обаче е коствал три пъти повече и се наложило да търсят спонсори.

" Средствата би трябвало да се отпускат по този начин, че в действителност да можем да създадем нещо. Главната ни улица, имаме доста публични места, които би трябвало да се създадат, имаме здравна работа, в която следва ремонт да се направи, имаме църквичка, коята ще би трябвало да се запази. Нуждаем се от ремонт на детски площадки ", сподели Златан Ванев.

Пари са нужни и за пътната инфраструктура, която е над 50 км, а основната улица се разрушава от интензивния трафик.

" Когато нещо се случи на Дунав мост, целият пътникопоток се насочва през Николово - тирове, коли ", добави кметът Ванев.

Решението на казуса, съгласно Ванев, е при отпущането на средствата за ремонт на пътната инфраструктура да се взема поради не броя на популацията, а дължината на пътищата. А за финансирането по общинската стратегия за подкрепяне на дребните обитаеми места Ванев счита, че Общинският съвет би могъл да се съобрази с действително живеещите хора в селото.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР