В повечето компании е лесно да се каже кои са

...
В повечето компании е лесно да се каже кои са
Коментари Харесай

Защо в китайска компания дори портиерите може да са милионери

В множеството компании е елементарно да се каже кои са милионерите и те нормално са на високи или виновни позиции. Не и в китайската Sunny Optical Technology Group, където портиери, хигиенисти и доста други може и да се окажат най-заможните чиновници, споделя " Блумбърг ".

Обяснението е извънредно, само че просто: компанията е решила да даде на дългогодишните си чиновници акции в компанията, без значение каква позиция заемат.

Производителят на лещи e измежду фирмите, които най-бързо се придвижват в показателя MSCI за разрастващите се пазари поради покачващите се акции. Данни, събрани от " Блумбърг ", сочат, че този напредък е трансформирал стотици от тях в милионери. Каквото и да е благосъстоянието, което акционерите на Sunny Optical имат, то сигурно се е разраснало неимоверно от юни 2008 година насам - акциите им носят могат да получат до 9500 % облага.

Основана преди над 3 десетилетия от някогашен служащ във фабрика за домашен уреди със приблизително обучение и заем от към 10 хиляди $, компанията през днешния ден има стойност от към 22 милиарда $ и доставя лещи на колоси за телефони Samsung и Xiaomi. Пазарът за тази продукция не е спирал да пораства в последното десетилетие и акциите порастват зашеметяващо.

" Китайският модел "

На пръв взор решението на Sunny Optical не е типично. Компанията и възходът ѝ обаче са отличен образец за модела на триумф, който китайските управляващи пробват да насърчат, и за изменящия се образ на благосъстоянието в страната: от над 2 млн. милионери за предходната година по данни на Credit Suisse все по-голяма част са в софтуерния бранш, написа " Блумбърг ".

Тръстът с няколкостотин чиновници, които имат акции на Sunny Optical, в този момент има общо 35-процентен дял в основаната в Хонконг компания.

Създателят на компанията, Уан Уендзян, си оставя 6.8-процентен дял през 1994 година Той взема решение, че готвачи, хигиенисти, инспектори по качеството и други могат да получат акции против дребни суми, които варират едва според от позицията и прослужените години. Sunny Optical не дава данни кой чиновник какъв брой акции е придобил, само че документи, изготвяни от регулаторни органи, дават бледа визия за числата. Нужен е едвам 0.013-процентен дял в тръста, с цел да бъде човек милионер. Средно на чиновник в тръста се падат 17 милиона $, а с 3.7-процентния си дял самият Уан държи към 800 млн. $.

За петте години до 2017 година облагата на компанията се е нараснала шесткратно поради взрива в търсене на камери с висока резолюция. От друга страна, Sunny Optical остава уязвима поради опасности като комерсиалното напрежение сред Съединените щати и Китай или евентуални проблеми с продажбите на Huawei (разследвани от американските власти).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР