В построен преди 400 години храм в Япония робот хуманоид

...
В построен преди 400 години храм в Япония робот хуманоид
Коментари Харесай

Роботите навлизат и в храмовете: Хуманоид посреща будисти

В издигнат преди 400 години храм в Япония робот хуманоид с чертите на будистката богиня на милосърдието Канон приема посетителите , съобщи Франс прес.
 
Can US$1 million robot revive Buddhism? Japan temple puts faith in Mindar the priest
— SCMP News (@SCMPNews)
Роботът Миндар , чието създаване коства съвсем 1 милион $, рецитира сутри и предизвестява с металния си глас за славолюбието и заплахите, свързани с желанието , гнева и егото . Свещениците от плът и кръв в храма Кодайджи в античната столица Киото гледат с положително око на новия си помощник, основан от силикон и забележими кабели. За свещениците роботът андроид е пригоден към будизма и може да еволюира с темповете на софтуерния напредък и въз основа на добития опит.
 
" Будизмът не е поверие в Господ , а ходене и ангажиране по пътя на Буда, без значение дали е показан като машина, парче остаряло желязо или дърво ", разясни свещеникът Теншо Гото .
 
Роботът е с размери на възрастен човек , с отворена горна част на черепа си, която е натъпкана с електроника, и с дребна камера в лявото си око, като само лицето, ръцете и раменете му са от силикон, с цел да припомнят човешка кожа. Роботът духовник е конфигуриран в особено планувана за него зала. Върху стена са прожектирани преводи на британски и китайски език на рецитирани от него сутри, както и изображения на пейзажи и голям брой хора.
 
Миндар , който стартира да действа тази година , е плод на взаимен план на храма и специалиста по роботика Хироши Ишигуро от университета в Осака. " За някои хора може да е мъчно да влязат в контакт със свещеници. Надявам се, че роботът ще запълни тази празнота ", разясни Гото.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР