В посолството на България в Берлин се състоя церемония в

...
В посолството на България в Берлин се състоя церемония в
Коментари Харесай

Германия върна на България нелегално изнесени културно-исторически ценности

В посолството на България в Берлин се състоя гала в стеснен кръг по предаване на културно-исторически полезности, изнесени незаконно от България и арестувани при две полицейски акции в Бавария, ФР Германия, през 2011 и 2017 година.

Артефактите бяха предадени от Кристиан Клайн, основен комисар и началник на отдел " Разследвания на закононарушения в региона на културното завещание " на Баварската престъпна работа и от Флорентине Кучер от Федералната работа за просвета и медии към федералното държавно управление.

По време на церемонията на 16 декември 2021 година на България бяха върнати 872 антични и средновековни монети, 1 антична бронзова ваза и 1 фибула, открити на територията на страната ни и датирани от разнообразни исторически столетия - от III век прочие Хр. до XIV век сл. Хр. Подобно предаване на културно-исторически полезности се случва за повторно в границите на 2 години и половина в посолство Берлин.



По време на церемонията дипломат Елена Шекерлетова и основен комисар Клайн се съгласиха, че съществува чудесно взаимоотношение сред българските и немските институции, сред Министерство на културата и Министерство на вътрешните работи на България, Баварската престъпна работа, Министерството на вътрешните работи, спорта и интеграцията и Министерството за просвета и изкуство на Бавария и федералната работа за просвета и медии към федералното държавно управление.

Двете страни и отсега нататък ще не престават да развиват и задълбочават това съдействие. Благодарение на него, както и със съдействието на представителя на Министерство на вътрешните работи в посолството ни в Берлин основен комисар Илия Пулов незаконно изнесените полезности се завръщат сполучливо в страната ни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР