В последното си интервю, дадено за "Гардиън", икономистът Джоузеф Стиглиц

...
В последното си интервю, дадено за "Гардиън", икономистът Джоузеф Стиглиц
Коментари Харесай

Изкуственият интелект може да увеличи неравенството

В последното си изявление, обещано за "Гардиън ", икономистът Джоузеф Стиглиц се концентрира върху смисъла на изкуствения разсъдък за бъдещето на пазара на труда, върху държанието ни при потреблението и разминаването сред международните софтуерни компании и хората.
Стиглиц допуска, че изкуственият разсъдък е фундаментално подобаващ, с цел да ни разреши да просперираме и да живеем по-лесно. От негова позиция главните провокации на пазара на труда са изменящите се действия, изменящите се профили на работа и способността и готовността на хората да реагират на тази смяна.
Въпреки това, съгласно него изкуственият разсъдък би трябвало да се разграничава според от това дали той замества действия или хора. Дори и през днешния ден технологията може да интерпретира по-добре - скенери виждат по-лесно множествената склероза от рентгенолог, тъй че докторът може да се концентрира върху други аспекти на активността си.
В региона на нискоквалифицираната работа изкуственият разсъдък съгласно икономиста може да поеме огромна част от активността, изключително в региона на грижите, в просветителните и здравните заведения, а освободените от непотребни отговорности хора могат да се съсредоточат повече върху взаимоотношението с други хора. От друга страна, касиерите сигурно ще бъдат изцяло сменени.
Опасността от концентриране на компетентността на изкуствения разсъдък в няколко огромни компании обаче става вирулентна едвам с това, че те могат по едно и също време да манипулират потребителите посредством своята мощност на данните.
Стиглиц вижда излаз от всичко това в политическата регулация на събирането на данни и въздействието на тези компании. Той предизвестява да не се повтаря същата неточност с неналичието на регламентиране, която е била направена при започване на мощната вълна на глобализацията в 90-те години на предишния век. Това може да докара единствено до увеличение на неравенството, разяснява той.
"Ако не променим общата ни икономическа и политическа рамка, това, към което вървим, е по-голямо неравноправие в заплащането, по-голямо неравноправие в приходите и благосъстоянието, и евентуално повече безработица и едно по-разделено общество ", разяснява той.
Именно капацитетът за съчетание на масиви от данни тормози най-вече Стиглиц. Например, търговците на дребно към този момент могат да наблюдават клиентите посредством техните смарт телефони, когато се движат към магазините, и могат да събират данни за това, което им "хваща окото ".
"Във взаимоотношението ви с гугъл, фейсбук, туитър и други, те събират извънредно доста данни за вас. Ако тези данни се комбинират с други данни, фирмите имат доста информация за вас като физическо лице - повече информация, в сравнение с имате самите вие за себе си ", споделя той.
Инвестор БГ

58 милиона нови работни места

Машините ще стартират да правят от ден на ден и повече задания на работното ни място, само че в последна сметка се чака броят на работните места поради тях да се усили, а не да намалее, демонстрира отчет на Световния стопански конгрес.
Изследването сочи, че през идващите пет години изкуственият разсъдък ще повлияе позитивно и ще сътвори чисто 58 милиона работни места по света. В рамките на идващите 60 месеца автоматизацията и изкуственият разсъдък ще "съкратят " 75 милиона работни места, само че ще основат и 133 милиона нови.
Наетите на новите работни места ще извършват качествено и количествено разнообразни задания, сочи още отчетът, съгласно който цялостният работен ден и непрекъснатата претовареност в последна сметка могат да изчезнат. Някои компании може да изберат да наемат краткотрайни служащи, фрийлансъри и експерти на контракти, откакто доста от дилемите ще бъдат автоматизирани.
Ще бъдат нужни и напълно нови умения. Машините ще могат да извършват 42% от сегашните задания спрямо 29% в този момент.
Скорошен разбор на PwC също направи сходни прогнози. Според отчета изкуственият разсъдък ще увеличи продуктивността и ще сътвори по-добри артикули и услуги. И до момента в който някои работни места ще бъдат съкратени или "фундаментално изменени ", нови работни места ще бъдат основани и дълготрайният чист резултат ще бъде позитивен за стопанската система.

Money.bg


Японски учени създават от 2011 година програмен продукт за изкуствен интелект, който преди три години устоя сполучливо приемен изпит за японски университет. Учените са си сложили за цел основаване на робот, който през 2021 година може да постъпи на образование в Токийския университет


Изкуствен разсъдък побеждава без проблем хора в комплицирани видеоигри


Медицинска инсталация с изкуствен интелект в бъдеще може да оказва помощ за ранно разкриване и лекуване на съществени заболявания

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР