В последно време всички чуваме за чистотата на въздуха –

...
В последно време всички чуваме за чистотата на въздуха –
Коментари Харесай

На рождения ден на НСОРБ, председателят на сдружението очерта приоритетите на общините

В последно време всички чуваме за чистотата на въздуха – няма по какъв начин да не го споделя, тъй като излезе, че общините сме отговорни. Това съобщи ръководителят на Националното съдружие на общините (НСОРБ) и кмет на Велико Търново Даниел Панов в тирада, с която беше маркиран 22-рия рожден ден на НСОРБ.
По думите му следва всяка държавна институция да извършва своите отговорности, по закон – общините вършат всичко според законовите си пълномощия. Панов благодари на помогналите депутати за импортираните промени в Закона за чистотата на въздуха, съгласно които освен кметовете, само че и другите институции, виновни за качеството на въздуха (като Регионална инспекция за опазване на околната среда, транспортното министерство, даже МВР). Припомняме, че предлагането е градоначалниците да бъдат глобявани с сред 5000 и 10 000 лв. в случай че " няма понижение на записания брой превишения на нормите за нездравословни субстанции и/или на средногодишните равнища на замърсителите " по отношение на миналата година, само че с новите проектотекстове Регионална инспекция за опазване на околната среда ще прави разбор за какво има вероятно превишение и дали то е отговорност на кмета – той няма по какъв начин да е виновен при трансгранично замърсяване или в случай че замърсява някое промишлено дружество.
Други въпроси, на които Панов обърна внимание, са битката за децентрализация и нов Закон за локалните налози и такси. Във връзка с налозите, Панов означи, че подоходното облагане би трябвало " да се показа " с изпълнителната власт, с цел да може да има повече средства за инфраструктура, паркове, градска среда, просветителна среда.
През 2019 година НСОРБ възнамерява да направи разнообразни конгреси в цяла България – с локалната власт и с жители, с цел да създаде тактика за развиване на локалното ръководство и по какъв метод да се събират в допълнение средства.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР