В последно време търсенията в интернет на термина дедоларизация“ се

...
В последно време търсенията в интернет на термина дедоларизация“ се
Коментари Харесай

Радио Китай: Тенденцията за „дедоларизация“ става все по-реална

В последно време търсенията в интернет на термина „ дедоларизация “ се усилват. Страни от пет континента към този момент търсят други способи, посредством които да диверсифицират валутите в интернационалната си търговия. Отношението на страните към щатския $ към този момент не е толкоз въодушевено и сме очевидци на от ден на ден на практика дейности в посока на „ дедоларизация “.

Основната причина за това е в настоящето състояние на Съединени американски щати в интернационалната търговия. Така наричаната „ надмощие на $ “ се отразява основно в извънредно високия % на потребление на щатския $ в интернационалната търговия. Поглеждайки обратно към 2000 година, Съединените щати представляваха 12,1% от международния експорт на артикули и бяха най-големият търговски сътрудник на множеството разрастващи се страни. Две десетилетия по-късно, обаче, тази цифра спада до 8,1%, а делът на стоките, изнасяни от разрастващите се страни, се е повишил до 45,9% от световния общ размер.
 
Това е обективният резултат от развиването на международната пазарна конкуренция. Намаляването на статуса на Съединените щати в интернационалната търговия значи, че щатският $ към този момент не е единствената опция за останалите страни. Въпреки това, Съединените щати освен не съумяха да се приспособяват към наклонността на световното развиване, само че „ работят против наклонността ", практикувайки търговски протекционизъм и насърчавайки вълната на „ антиглобализацията ".

Статистиката сподели, че откогато някогашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп стартира комерсиална война през 2017 година, делът на международните запаси в щатски долари бързо е почнал да понижава. Протекционизмът единствено приближи другите страни по-близо до понижаване на потреблението на $. Не единствено това, само че и делът на облигациите в щатски долари, държани от задгранични вложители, също продължава да понижава, което демонстрира намаляващото доверие на останалия свят към американската валута, предава .

Дори американският финансов министър Джанет Йелън призна в своята тирада на 20 април, че икономическите наказания против непознати страни застрашат господството на щатския $. Йелън също по този начин добави, че светът е задоволително огромен, че да приюти както Съединените щати, по този начин и Китай.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР