В последно време поредният скандал в нашата държава е със

...
В последно време поредният скандал в нашата държава е със
Коментари Харесай

Римски императори влюбени в нашите минерални извори

В последно време следващият скандал в нашата страна е със запазването на останките от разкопките на тракийското населено място Скаптопара покрай благоевградското село Покровник. През него би трябвало да мине трасето на автомагистрала „ Струма “, а група локални юнаци желаят да го запазят. Това е похвално, само че е характерен случай, когато не се слуша мнението на експертите, които споделят, че от това село има остатъци от 2-3 реда камъни, споени с тиня, и няколко обекти, които заслужават внимание – една гробница, част от черква и още нещо. Но да създадем нашите политически разкопки и да забележим от кое място знаем името на селото и защо става дума?

В края на XIX век един задграничен академик намира край село Покровник огромен римски надпис, който е на император Гордиан III (управлявал е от 238 до 244 г.). Това е декрет, който селяните трябвало да слагат при започване на селото, с цел да го четат римските служители, които отивали там. Причината – тъй като в него в предходните години били открити изключително лековити минерални извори, които правели чудеса – лекували всевъзможен тип нелечими заболявания. Селяните почнали да печелят, давайки стаи чартърен (съвсем не на смешка си припомням родния Созопол през 60-те и 70-те години), само че държавни служители от друг сан, когато вземели стая, най-после забравяли да си я платят. И селяните се възползвали от това, че имат „ връзки “ в императорския замък – един от гвардейците преторианци бил от това село.

На това място по какъв начин да не си спомниш нашата клетва – отново от времето на комунизма: „ Да ти умрат връзките! “ Само че преторианецът бил жив и здрав и докладвал на император Гордиан по какъв начин се постъпва със селяните. Императорът буен и указът, който издал на селяните, е бил: Всички би трябвало да заплащат. И в случай че има служители, дето не заплащат, да му оповестят, а той ще намерения къде да ги изпрати – да вземем за пример на диви места като Скития, Готия и така нататък Случаят е необикновен, тъй като топли извори в този момент там няма, само че има на други места, които не са упоменати в тракийската и средновековна традиция. Посочени са обаче много места, в които са се лекували не малко извънредно видни персони, полагали старания за разцвета на селището. Да забележим къде са те.

Статистиката в Европа демонстрира, че на континента има 6000 минерални извора. Само в България те са повече от половината. Защо у нас има повече извори в сравнение с в цяла Европа – да кажат геолозите. Може би тъй като отново сме по отношение на Европа и Азия и оттова текат топли води през нашите земи. Наистина те са доста и около тях са се случвали доста любопитни истории.

Край Бургас и в този момент има Бургаски минерални бани. Античното им име е известно – Аквакалиди (топли води, в този момент Поморие). Местните хора са се лекували още през античността и това проличава по многочислените монети на прилежащите огромни гръцки градове – Аполония (сега Созопол) или Месамбрия (сега Несебър). Тъй като Бургас е било доста малко населено място, от време на време те се приписват, че са благосъстоятелност на Анхиало (сега Поморие), защото се намират до него. Тези бани са свързани даже с образуването на българската страна. Как е станало това?

Император Константин IV Погонат (управлявал 668-685 г.) усетил болки в крайници и тръгнал на бани, споделят в Месамбрия. Той обаче не е тръгнал натам, тъй като там няма минерални извори. Но градът е близо и до Аквакадили, а надали е ходил на слънчеви пясъчни бани, тъй като по това време не е било известна забележителната дарба на слънцето и пясъка да лекува. Българите се възползвали от суматохата, избухнала във византийската войска, и разгромили голямата византийска войска, била там. По-рано обаче в 583 година Аквакалиди е бил превзет от Ханза Бергам. Той стоял 3 години, тероризирайки византийската империя и най-после, когато подписва съглашение с византийците – да му платят колосална сума, с цел да си отиде, решил да унищожи всички замъци и постройки в тази превзета от него част на империята. Когато стигнали до Аквакалиди, дамите от неговия харем се хвърлили в краката му и му споделили, че за 2-3 години, плацикайки се в басейнчетата на баните, са излекували всички свои женски болежки и го помолили да ги остави. И ханът ги оставил. Те били издигнати от император Юстиниян Велики (VI век) и един от неговите летописци – Прокопий, написа следното: „ Близо до Анхиало има едни хубави бани, и даже в смутни години към тях отиват доста хора, с цел да се излекуват. А императорът като видя, че те се ограбват от разбойници, от скитащи дребни племена, заповяда да се повдигнат крепостни стени и откакто ги направи, опазил хората, които се употребяват за лекуване басейните “. Последен с тези извори се занимавал император Сюлейман Великолепни – същият, за който гледаме в този момент филм. Той е построил голяма баня, която била известна в цялата турска империя, и която за наше благополучие – въпреки и леко порутена – доживя до наши дни. С пари на турското държавно управление, отпуснати като подаяние на община Бургас, тя беше реставрирана и сега се употребява най-усилено.

Има и други известни бани, фамозни с трудове на античните създатели за тях. В Хисар има девет мощни минерални извора, които са оправяли в началото локалното население. След това, когато Хисар станал част от Римската империя, са могли да идват хора даже от Испания и Франция, а императорите хвърляли големи пари. Например император Диоклециан, който първо ги оградил с крепостни стени, а по-късно построил здрави и хубави бани. Една от тях е съвсем изцяло непокътната. Само покрива и басейнчетата стоят. След време в случай че някой прояви самодейност и откри пари да ги реставрира, той ще може да ги експлоатира – това ще е доста потребно и за общината, и за популацията на България. За първокласния басейн, който явно ще е за аристокрацията, цената може да е 200 евро, за по-малкия и безпаричен басейн – 50 евро. Трябва да се научим да използваме тези дадености, които имаме, и да не се подиграваме, както направихме с вампира и с мощите на Св. Йоан Предтеча в Созопол. Те сега носят милиони евро и долари на България, само че това е друга тематика.

Известни бани са били също и Софийските, които тогава да се наричали Сердикийски. Били са извънредно потребни и топли. Но освен тези в центъра на София, само че и баните в Овча купел и на други места. Небезизвестният император Константин, който прави християнството преобладаващо в Римската империя, доста ги бил харесал. И даже желал да се засели тук, където да бъде и столицата му. До такава степен стигала любовта му към баните. Чувствал, че в случай че напусне, отново ще се разболее. Е, имало и друго – влюбил се в дъщерята на шефа на София и от любовта по-силен ендорфин (хормона на щастието) няма. Както е известно, сенатът му заповядал да се маха от София, че климатът тук не бил подобаващ, че градът е кръстопътен и ще бъде обект на офанзиви. Освен това щял да му би трябвало и флот, който да го брани, а освен крепостни стени, за които той хвърлил обилни суми. Затова го изпратили в дребния тракийски град Византион на брега на Босфора, прераснал след това в големия Константинопол, през днешния ден Истанбул.

Много може да се приказва за нашите бани, за тези, които са изчезнали. Във Варна в центъра на града стои най-огромната римска баня в света, непокътната на височина 22 метра. Няма такива непокътнати антични и средновековни здания освен в България, само че и в цяла Европа. За страдание – те са изоставена от ориста. Банята се е захранвала отнякъде с топли води, само че от кое място? Такива има в курортите „ Златни пясъци “, в „ Константин и Елена “, само че в самата Варна, доколкото знам – няма. А явно е имало, само че са изчезнали. Нещо сходно се случи и с водите на Аквакалиди край Бургас в края на комунизма, когато галериите на мина „ Черно море “ явно пресякоха жилите с топла вода и тя беше прекратена, поради което баните затвориха за известно време. Но след години водите още веднъж си пробиха път някъде под водата, макар галериите на мината, и сега си текат гладко.

Минералните бани са голямо благосъстояние. И в случай че развием СПА туризма абсолютно ще печелим стотици милиони, в случай че не и милиарди, тъй като както е известно, за здравето човек дава всичко.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР