В последно време изглежда, че технологичният гигант Apple постоянно е

...
В последно време изглежда, че технологичният гигант Apple постоянно е
Коментари Харесай

Apple спечели 538,6 милиона долара в дело срещу Samsung, но може да загуби много повече

В последно време наподобява, че софтуерният колос Apple непрекъснато е в центъра на някакви правосъдни разногласия, за голямта част от които даже не се чува в публично пространство. През тази седмица обаче, две каузи, водени от съдията от Луси Кох, бяха отразени уместно в медиите. В едното, Apple завоюва забележителна сума от Samsung, само че по другото е допустимо компанията да загуби част от доверието на потребителите.

В патентна борба със Samsung, която датира още от времето, когато Стив Джобс беше жив, журито присъди южнокорейската компания да изплати на Apple 538,6 милиона $ поради дизайна на телефоните си. Съдебните заседатели имаха потребност от цели пет дни, с цел да реши широкообхватния случай, в който става дума що се касае за нововъведения, толкоз и за нормално правоъгълно парче стъкло.



Това не е първата парична премия, която Apple получава по този случай, макар че към момента компанията не е взела и стотинка. В първото дело през 2012 година, журито подреди на Samsung да заплати на Apple 1,049 милиарда $. По-късно обаче сумата беше ревизирана до към 400 млн. $. След повторното разглеждане делото е предадено на Върховния съд на Съединени американски щати, който единомислещо анулира първичното решение. Затова и последното дело всъщност е повтаряне на първото, само че в светлината на решението на Върховния съд. По този метод, макар че санкцията от 539 милиона $ сигурно ще бъде обжалвана напълно или отчасти от страна на Samsung, решението за следващ път потвърждава, че южнокорейската компания в действителност е взаимствала от дизайна на Apple в опит да получи колкото се може по-бързо преимущество на пазара.

" Благодарни сме на журито и сме удовлетворени, че то отсъди, че Samsung би трябвало да ни заплати за прекопирване на нашите артикули. Вярваме надълбоко в цената на дизайна и нашите екипи работят неуморно, с цел да основават новаторски артикули, които носят приятност на нашите клиенти ", разясниха присъдата от Apple.

Огъване и строшаване

Но, до момента в който Apple e огромният печеливш в делото против Samsung, данните, изнесени по друго правосъдно дело, могат да костват доста на компанията в дълготраен проект. В документите, станали обществени като част от отвод за формиране на правосъдно дело против Apple поради така наречен Touch Disease синдром (проблем при iPhone 6 и iPhone 6 Plus, който кара сензорния екран да не реагира при допиране заради липса на връзка с логическата платка), арбитър Луси Кох разкрива, че вътрешните проби на Apple са открили, че вероятността от прегъване на iPhone 6 е с 3.3 пъти по-голяма от тази при iPhone 5s, а при iPhone 6 Plus тази съотношението нараства до 7,2 пъти.

Освен това, Кох в детайли разказва по какъв начин Apple са показали този факт като " едно от най-големите терзания " при стартирането на пазара на най-новия си смарт телефон, като са определили фиксирането на този проблем като наложително при новитe доставки.



Относителната чупливост на iPhone 6 не е изненада за потребителите, които са имали достъп и до двата модела и, надлежно, база за съпоставяне, само че вероятността това да се трансформира в проблем за Apple не е по никакъв начин дребна. Компанията неведнъж отхвърли, че е имало някакъв инженерен ужас с iPhone 6, до момента в който не се появиха въпросът " Touch Disease " и първичните отчети за проблемите с издържливостта на смарт телефона. Оттогава Apple започва стратегия за замяна на засегнатите устройства iPhone 6, само че фактът, че в компанията са били наясно с дефектите още преди те да станат обществено притежание, може да повлияе отрицателно на засегнатите консуматори.

Защо това има значение

Почти несъмнено е, че откритието за iPhone 6 ще докара до нови каузи, този път против Apple. Сега, когато хората са наясно, че софтуерният колос е знаел за проблемите, свързани с огъването на iPhone 6, наподобява разумно засегнатите консуматори да изискат смарт телефоните им да бъдат поправени гратис (в момента компанията предлага корекция против 146 долара). Още по-голям проблем за компанията ще бъде това, че с дейностите си в тази ситуация е допустимо да изгубят доверието на доста консуматори, а това в последна сметка би коствало на Apple доста повече от 539 милиона $.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР