В последно време Иран се превърна в един от най-новите

...
В последно време Иран се превърна в един от най-новите
Коментари Харесай

БРИКС: Защо Иран се присъедини към съюза

В последно време Иран се трансформира в един от най-новите членове на алианса БРИКС - ход, който алармира за забележителна смяна в интернационалните му връзки.

Заедно с Иран блокът БРИКС приветства Обединените арабски емирства (ОАЕ), Египет и Етиопия в своето лоно по време на последното разширение. Въпреки това Аржентина, водена от президента Хавиер Милей, отхвърли да се причисли към БРИКС, изразявайки подозрения по отношение на ефикасността на алианса. Междувременно Саудитска Арабия беше поканена за участие, само че към момента не е удостоверила присъединяване си.

Сред новоприетите страни в БРИКС Иран се откроява с осезаемо възприятие на оптимизъм. Решението идва в сериозен миг за Иран, който се бори с последствията от строгите наказания на Съединени американски щати, наложени поради обвинявания в подклаждане на международни вълнения и тероризъм. Тези наказания се отразиха тежко на иранската стопанска система, предизвиквайки спад, който се задълбочава от намаляването на интернационалната търговия и финансовата поддръжка.

Ехсан Хандузи, министър на финансите и стопанската система на Иран, акцентира смисъла на участието в БРИКС като средство за привличане на жизненоважни задгранични вложения.

Намаляването на притока на задграничен капитал, разследване от глобите на Съединени американски щати, задушава вероятностите за стопански напредък в ислямските страни. Хандузи посочи уговорката на държавното управление за използване на постоянни политики, ориентирани към ограничение на инфлацията и възобновяване на финансовата непоклатимост, както беше предадено на Tehran Times .

Освен с БРИКС, Иран е деен в основаването на съюзи на международната сцена. По-специално, той се причисли към Шанхайската организация за съдействие (ШОС) през 2023 година, засилвайки връзките си с основни сътрудници като Китай. Освен това Иран се стреми към двустранно съдействие с други членове на ШОС, в това число Пакистан, Казахстан, Киргизстан и Узбекистан, като част от по-широка тактика за дипломатически контакти. Тези стратегически маневри акцентират съгласуваните старания на Иран да диверсифицира дипломатическите си задължения и да се ориентира в комплицираната геополитическа динамичност.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР