В последния почивен ден за Коледа ни очакват по-ниски температури,

...
В последния почивен ден за Коледа ни очакват по-ниски температури,
Коментари Харесай

Експерт предупреди шофьорите за голяма опасност по пътищата ВИДЕО

В последния почивен ден за Коледа ни чакат по-ниски температури, дъжд и заплаха от поледици. Все по-често се приказва за образуването на "черен лед " по пътищата.

За заплахата в тв изявление по Bulgaria On Air сигнализира и Диана Русинова от Института за пътна сигурност, която акцентира, че не всеки път може да се почистят в период пътищата и всички би трябвало да бъдат подготвени за шофиране в рискови условия.



"Призоваваме стопаните на пътищата да обезпечат безаварийно прибиране на хората, тъй като изпращаме една от най-черните години. Имаме над 613 жертви по пътищата, което е много черна статистика. Жертвите в никакъв случай не падат под 600.

Ще настояваме през идната година да се подмени маркировката, тъй че да дава отговор на всички условия и да се създадат инспекции за пътна сигурност най-малко на черните точки, където стават най-вече ПТП-та ", разяснява Русинова.



Тя уточни, че в зоната на мостовете отвън обитаемоте места най-често се образува черен лед, мъчно е да бъде разпознат и би трябвало доста опит. Не бива да се натиска нито спирачка, нито да се дава газ.

Черният лед се образува на суха настилка от разликата в температурата на въздуха и асфалта - нормално, когато температурите са под нулата. Получава се невидимо ледено покритие, което е извънредно рисково.

Затова, в случай че попаднете на сектор с черен лед, никога не натискайте спирачките на автомобила си внезапно - това би трябвало да става постепенно и последователно.

Според Русинова водачите би трябвало единствено да овладеят автомобила и да го задържат на пътя. Институциите пък трябвало да обработват превантивно пътищата.

Институтът за пътна сигурност се обръща към държавното управление и премиера 2020 година да бъде годината на пътната маркировка. По думите на Русинова, в случай че пътната маркировка бъде оправена, то жертвите ще намалеят с 50 в рамките още на идната година.



Тя прикани още и водачите да заобикалят прекомерно дългите пътувания, както и да не пътуват в тъмната част от денонощието. "Карайте рационално и стигнете живи ", приключи Диана Русинова.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР