В последния ден, за който данните за газохранилището в Чирен

...
В последния ден, за който данните за газохранилището в Чирен
Коментари Харесай

Само 1/3 от капацитета на газохранилището ни е запълнен, ще мръзнем през март, а в Полша е 76%

В последния ден, за който данните за газохранилището в Чирен са известни – четвъртък, потенциалът му беше едвам 38% напълнен. След петъка и изключително престудения уикенд и понеделник с минимални температури до -15 градуса в София в понеделник и -11 в нощта против вторник, сега действително процентът е една-трета.

При това, от 170 млн. кубически метра в него в четвъртък, по данни на енергийния специалист Илиян Василев, изнесени в предаването на Сашо Диков, едвам 150 000 000 кубически метра от тях са на Булгаргаз . Само подсещаме, че по данни пък на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев държавната газова компания, чието управление е несменено към този момент близо година след рухването на остарялата власт, изнася количества за Румъния.

Фирмата се опита да отхвърли, само че истината е, че тя просто не прави експорта непосредствено, а през медиатори, които годишно съгласно Василев и данните, които са проверими в регистрите, вършат по 20 млн. лева
Само подсещаме, че девизът на остарялата власт беше, че отстранява всички медиатори.

Даже депутатът от ГЕРБ и някогашен енергиен министър, чиито към момента са множеството основни фрагменти в енергетиката го произнесе в телевизионно изявление предходната седмица.

Тревогата сега при тези оскъдни количества газ, с които разполагаме, е, че тези количества са извънредно незадоволителни и няма по какъв начин да стигнат за два и половина месеца студове напред – да напомним, че имахме сняг при започване на предишния април.

Даваме съпоставяне с други европейски страни: Полша, която завърши връзките си с Газпром и се доставя през Германия има претовареност 83% на своите складове. Значително

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР