В последния ден преди ваканцията на Народното събрание и протестиращите

...
В последния ден преди ваканцията на Народното събрание и протестиращите
Коментари Харесай

Преди депутатската ваканция: И хора с увреждания, и протестиращи майки излязоха пред НС

В последния ден преди ваканцията на Народното събрание и протестиращите майки, и хора с увреждания излязоха пред служебния вход на Народното събрание в символ на неодобрение от задъхващата се обществена система.

От две от националнопредставителните организации на хората с увреждания - Съюза на инвалидите и Съюза на слепите, обявиха пред , че са на този митинг, с цел да поддържат и майките на деца с увреждания . " Не желаеме да ни разделят. Смятам, че ни разделя държавното управление . За да не уважат нашите претенции (на Съюза на инвалидите - бел. ред.), значи те ни разделят ", безапелационна е протестиращата Иванка Ралова от Пловдив. " Ние желаеме на първо място да ни се усилят интеграционните добавки ", добави дамата.

Че не са пристигнали, с цел да се конфронтират с майките на деца с увреждания, потвърдиха и останалите представители от Съюза на инвалидите.

Пред камерата на протестиращите майки оповестиха, че към този момент втори месец продължава палатковият лагер към Народното събрание, като подчертаха, че разговорът с страната " съвсем не върви ". Те са безапелационни, че стачкуват против това, че се имитира активност и смятат, че препоръчаните от тях промени в Закона за персоналната помощ, написани дружно с омбудсмана Мая Манолова, са действително използвани. Майките също не желаят да бъдат разделяни от националнопредставителните организации на хората с увреждания .

" Законът за персоналната помощ допуска, че всеки човек ще получи някаква помощ от опциите на страната, с цел да може да оцелява, само че уврежданията са разнообразни. Лична грижа би трябвало да има реалност съгласно потребностите ", разяснява Венелина Казанджиева, майка на дете с увреждане. " Те (националнопредставителните организации на хората с увреждания - бел. ред.) упорстват, че това ще дръпне от техните пари, от техните дотации, тъй като страната им дава дотации, няма да имат достъп до планове... и споделят: " Не, за всички инвалиди поравно! " Това е нещо, което е невероятно ", смята Казанджиева. " Това е по този начин, тъй като уврежданията са разнообразни, степента на увреждане е друга, потребностите са разнообразни - не може всички да получат еднообразно ", разясни още дамата.

" Ние желаеме нашите деца да оцелеят и след гибелта ни да не бъдат захвърлени като отпадъци. Отдавна се усещам изоставена от страната, само че това не значи, че ще изоставя моето дете ", сподели тя. Казанджиева уточни, че през днешния ден, когато народните представители излизат в лятна почивка, майките са желали да ги попитат за какво оставят на произвола най-тежките случаи. Вместо това обаче напускащите постройката на Народното събрание депутати са обръщали взор в друга посока .

" Спестила съм на тази страна извънредно доста пари, откакто не съм изоставила детето си - 28 години го виждам. В момента страната заплаща по 1200 лева за дете, което е с неговото заболяване, в институция, но какво вършат в институцията, нали видяхте - " ще те пребия, ще те смачкам "..., да видят какъв брой пари съм им икономисала ", съобщи майката. Тя бе безапелационна, че е подготвена на всичко.

Сподели с товите другари
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР