В последния ден на 2021 г. в мадридския квартал Чуека,

...
В последния ден на 2021 г. в мадридския квартал Чуека,
Коментари Харесай

Марикойн - първата в света ЛГБТИ криптовалута вече е в обращение

В последния ден на 2021 година в мадридския квартал Чуека, прочут като региона на ЛГБТИ общността в испанската столица, влезе в обращение първата ЛГБТИ криптовалута в света, съобщи Ройтерс. Тя стартира да работи сред 10 бизнеса от квартала. Криптовалутата се назовава марикойн, оповестява Българска телеграфна агенция.

Идеята е новата криптовалута да стартира да се употребява интензивно още при започване на 2022 година като средство за заплащане сред доброжелателно настроени към ЛГБТИ общността компании, както и за всевъзможни събития по света.

Криптовалутата е подкрепена от основаната в Маями компания Бордърлес кепитъл. Вече има и лист с 8000 чакащи, които желаят да си купят марикойни.

До концепцията за марикойна се стигнало през 2017 година, когато ултраконсервативната група ХастеОир подела акция против правата на транссексуалните в Испания. Властите бързо забранили акцията, само че представители на ЛГБТИ общността в Чуека решили, че би трябвало да създадат освен това, с цел да оказват помощ за усилване на икономическото въздействие на ЛГБТИ общността, което би й било от изгода в битката против срещу деянията на хомофобия, споделя Хуан Белмонте, коафьор и бизнесмен, който е съинициатор на концепцията за новата криптовалута.

Името на марикойна е игра на думи, идваща от испанската жаргонна дума за педераст maricon и думата bitcoin.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР