В последните си дни като министър на вътрешните работи Бойко

...
В последните си дни като министър на вътрешните работи Бойко
Коментари Харесай

МВР дава по 60 000 лева за 500 коли на лизинг, вместо да купи нови. Дали доставчикът им не се обслужва от кантората на нотариус Рашкова?


В последните си дни като министър на вътрешните работи Бойко Рашков остави следващата бомба и капан за наследника му от служебния кабинет, сигнализираха чиновници на Министерство на вътрешните работи. Става дума за оповестената през вчерашния ден поръчка за похарчване на цели 30 801 504 лева без Данък добавена стойност за 500 броя нови коли за потребностите на чиновниците на Министерство на вътрешните работи, осъществяващи надзор на пътното придвижване. Колите няма да се купуват, а ще се наемат за 4 години на действен лизинг, излиза наяве от обявлението на публичната поръчка.

В документите написа още, че 150 от неупотребяваните коли би трябвало да са с нараснала проходимост. Според техническите спецификации те ще са 4×4 с мощ на мотора най-малко 110 kW и оптималната скорост от най-малко 170 км/ч. Колите следва да са оборудвани със светлинно-звукова сигнална уредба, инсталирана на покрива. Прогнозната стойност на тези коли за 4 година е 10 353 888 лева

Около 2 пъти повече – 20 447 616 лева, ще бъдат парите за новите 350 коли, за които няма условие да са 4х4. Мощността на мотора им би трябвало да е най-малко 95 kW, a минималната оптималната скорост – 170 км/ч. Изпълнителят на поръчката е задължен още да обезпечи за своя сметка през целия интервал на оперативния лизинг „Гражданска отговорност“ и „Каско“ на колите.

Обществената поръчка към момента е на стадий подаване на предложения, които ще бъдат отворени на 24 август. С най-голяма тежест при възлагането на поръчката е критерият за цената.

Простата сметка демонстрира, че всеки един от колите, които би трябвало да се вземат на лизинг ще коства на страната 60 000 лв.. Далеч по преференциално е за тези пари колите за Министерство на вътрешните работи да бъдат закупени, а не взимани на лизинг. При предходните публични поръчки за нови коли, в тази ситуация „ Шкода Рапид “, един излизаше по 30 000 лв.. Освен това при покупка, а не чартърен, за по-дълъг интервал от време, според от марката и модела, ще имат и по-дълго гаранционно обслужване. В случая с лизинга нямат.

Според осведомени главен мотор на публичните поръчки в Министерство на вътрешните работи е най-довереният човек на Рашков-зам.-министъра Таня Райчева. Информирани задават въпроса дали определеният вероятно дистрибутор на новите 500 автомобила за Министерство на вътрешните работи не е обслужван от адвокатската фирма на нораиус Рашкова, някогашна брачна половинка на вътрешния министър?
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР