В последните седмици на президентството си Доналд Тръмп е обсъждал

...
В последните седмици на президентството си Доналд Тръмп е обсъждал
Коментари Харесай

Тръмп замислял военен удар срещу Иран в последните седмици на президентството си

В последните седмици на президентството си Доналд Тръмп е обсъждал разновидности за боен удар против Иран, с цел да спре неговата набираща сили нуклеарна стратегия, оповестява американският ежедневник " Ню Йорк таймс " в последния си брой. Ключови лица в неговата администрация обаче съумели да го разубедят, като го предизвестили, че една такава офанзива може да ескалира в по-широк интернационален спор.

Тръмп събрал екипа си в Овалния кабинет в Белия дом в четвъртък и попитал дали може да нанесе удар против основния ирански нуклеарен комплекс в Натанз. Това станало ден откакто Международните инспектори от МААЕ докладвали за доста нарастване на иранските ресурси от нуклеарен материал, оповестяват настоящи и някогашни чиновници от администрацията, представени от вестника.

Редица от основните хора в президентския екип - в това число вицепрезидентът Майк Пенс, държавният секетар Майк Помпейо, и.д. министърът на защитата Кристофър Милър и ръководителят на комитета на началник-щабовете ген. Марк Мили - показали, че всякакво нахлуване против Иран - ракетно или хакерска атака, може да има прекомерно рискови последствия и да се разрасне до по-голям боен спор.

Тръмп обаче може би продължава да търси способи за удар по ирански обекти или съдружници, в това число е против проирански милиции в прилежащ Ирак, съобщили същите източници. В сряда вечерта, часове преди срещата в Овалния кабинет, по-малка група съветници по националната сигурност се събрала, с цел да разисква по какъв начин да се постъпи с Иран. От Белия дом няма коментар по въпроса.

Според " Ню Йорк таймс " един удар против Иран може да се посрещне зле от електората, подкрепящ Тръмп, и може да токсини връзките с Иран по този начин, че да направи доста по-трудно за новоизбрания президент Джо Байдън да съживи нуклеарното съглашение с Иран, както самият той даде обещание.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР