В последните няколко вечери на 2022 г. и в първите

...
В последните няколко вечери на 2022 г. и в първите
Коментари Харесай

2023 г. започва със зрелищен парад на планетите

В последните няколко вечери на 2022 година и в първите на 2023 година планетите и Луната ще притеглят погледа над южния и югозападния небосвод още при свечеряване, заяви за Българска телеграфна агенция Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с НАО при Българска академия на науките и катедра " Астрономия " при СУ " Св. Климент Охридски ".

С изключение на Уран и Нептун, които са забележими с бинокъл или с телескоп, останалите планети са забележими с невъоръжено око като ярки звездоподобни обекти. 

Венера и Меркурий ще бъдат очевидно близки, доста ниско над хоризонта, в съзвездието Стрелец, Сатурн ще бъде в Козирог, Нептун - във Водолей, Юпитер - в Риби, а Уран - в Овен, сподели Маркишки. В момента има добра опция в границите на една вечер да бъдат забелязани всички тези планети, в случай че се подготвим уместно - с оптичен уред, увеличаващ най-малко няколко десетки пъти, поучава физикът.

Той е създател на " Гид на фена астроном ", който се издава през последните години от катедра " Астрономия " при СУ " Св. Климент Охридски ".

За разлика от звездите, планетите не блещукат в нощното небе, отбелязва Би Би Си. Сатурн и Юпитер се виждат най-ярки, Марс е с цвят на сьомга.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР