В последните няколко дни, в редица български форуми се появиха

...
В последните няколко дни, в редица български форуми се появиха
Коментари Харесай

Защо изчезнаха големи български сайтове за онлайн филми? Ще ги последват ли Замунда и Арена?

В последните няколко дни, в редица български конгреси се появиха тематики за ориста на редица родни уеб сайтове, предлагащи пиратско лъчение на филми онлайн. Няколко от известните у нас, а и освен, домейни към този момент са безусловно недостъпни. 

Кои са засегнатите уеб сайтове? Оплакванията на потребителите засягат следните домейни:

FilmiSub.com KinoFen.net Filmi7.com Muvibg.com

Свалени ли са от ГДБОП, или някоя друга институция?

По принцип, когато уеб сайтове бъдат свалени от органите на реда, това се оповестява на тяхната начална страница – посочено е кой орган е направил свалянето на уеб страницата, на какво съображение и така нататък Такова нещо все още няма, въпреки и това да е съмнение №1 за това, което се е случило. Посочените четири уеб страницата, евентуално има и други, изчезват внезапно. При опит да се потърси информация за домейните им посредством WHOIS, излиза, че те нямат никакви DNS сървъри, към които да са ориентирани. Тоест домейните нямат връзка с хостинг сървърите, на които е било ситуирано наличието им. 

Изключение прави единствено уеб страницата FilmiSub, който първo беше без DNS запис, само че след това се появи на различен хостинг – в Русия.

На началната страница беше оповестено следното известие:

Сайта приключи активност вечно.
Няма да работи повече в никакъв случай под безусловно никаква форма.
Всички уеб сайтове, страници и групи в обществените мрежи, които се показват за нас предлагайки приложения и обещания за завръщане и продължение на активността нямат нищо общо с нас и са основани за да ви заблудят и злоупотребят по някакъв метод посредством потребление на името ни.
––––––––––––––––––––––––––
Тhis website is permanently closed.
It will never work again.

Останалите три домейна не престават да бъдат без DNS записи, все още на написването.

Версията за случилото се в България

В Българското онлайн пространство се появиха някои материали, които се пробват да разнищят протичащото се. Причината е, че незабавно след изгубването на уеб страниците, в обществените мрежи започнаха да се появяват разнообразни профили, страници и групи, представящи се за истинските. С цел да съберат публика, която да монетизират по някакъв метод. Важно е да се означи, че във всеки подобен случай може да е намесен опит за хакерска офанзива и разпространяване на малуер към неподозиращите консуматори, търсещи познатите от тях уеб сайтове. 

Версия №1, която се тиражира е, че уеб страниците не са свалени, а са прекратили непринудено своята активност.

Като мотив се акцентират огромните разноски за хостинг и падащата рентабилност, на фона на все множеството публични стрийминг услуги у нас. Прилагат се хипотетични калкулации на разноските, само че те са изцяло без никаква основа. 

Ако беше липсващ единствено един уебсайт, то би било резонно да си помислим, че той съответно има проблеми да се устоя. Изчезнаха обаче няколко по едно и също време, множеството от тях измежду най-популярните. В същото време, в интернет не престават да са налични редица други български уеб сайтове за пиратско лъчение на филми. Каква е повода да се тиражира тази неточна информация? Може би е опит за привличане на внимание, или разпръскване на обществеността, от това, което се случва в действителност.  

Истината, или най-малко огромна част от нея, разбираме от профилирана френска медия

Става въпрос за fr.techtribune.net. Страницата е на френски и е достигнала до едвам няколко десетки души, което е повода към момента информацията да не е станала публично притежание в България. Материалът е оповестен на 13 април.

Оказва се, че два от уеб страниците, са част от задачите в нова интервенция на обединението за битка с пиратството ACE.

Изпратени са редица призовки по реда на DMCA, таргетиращи над дузина уеб сайтове. В челото на листата е положителният остарял The Pirate Bay. Въпросните призовки са изпратени до Clouldflare, защото групата от уеб сайтове е употребила услугите на компанията.

ACE се надява, че Cloudflare може да помогне за идентифицирането на операторите на порталите за торенти и незаконен стрийминг. Съдейки от изгубването на тези уеб сайтове в България, или има прогрес, или притежателите на уеб страниците се пробват да подхващат превантивни дейности в своя отбрана. 

Конкретно против TPB е имало доста опити да бъде спрян.

Шведските управляващи на два пъти се пробват да спрат уеб страницата, конфискувайки десетки сървъри. Това не се случи, само че създателите на уеб страницата изтърпяха санкции под формата на отнемане на независимост. И въпреки уеб страницата още да съществува, той към този момент е надалеч от най-хубавите си дни. Въпреки това, силите за битка с пиратството не са го не запомнили. 

Чрез Асоциацията на филмовите продуценти, Алиансът за творчество и развлечения (ACE) е подал иск по реда на DMCA в Окръжния съд на Съединени американски щати в Калифорния. 

Тези призовки не са необичайност и нормално са адресирани до медиатори от трети страни, в тази ситуация Cloudflare. Чрез съда се изисква цялата съответстваща информация, която калифорнийската компания има за своите клиенти, които са под прицел. 

Призовката изисква от вас да предоставите информация по отношение на лицата, предлагащи материали, нарушаващи авторски права, разказани в приложеното уведомление. [От вас] се изисква да разкриете […] информация, задоволителна за идентифициране на нарушителите. Това ще включва имена, физически адреси, IP адреси, телефонни номера, имейл адреси, информация за заплащания, актуализации на сметки и история на сметките на лицата.

Пише в правосъдните документи на ACE до Cloudflare

Тези призовки по DMCA не изискват правосъден контрол. 

В множеството случаи те се подписват небрежно от правосъден чиновник. След това правните документи се изпращат на Cloudflare, която нормално дава отговор с цялата нужна информация, с която разполага.

Именно в този лист се появяват два от гореспоменатите български уеб сайтове:

thesoap2day.com tor.cat thepiratebay.org cuevana2.biz cuevana3.ai cuevana3.mu compucalitv.com seriesflix.is filmisub.com filmi7.com fmoviesfree.to topflix.fm filmeshdtorrent.com photocall.tv multicanais.vc megacamais.com furiaflix.net moviehdapkdownload.com download.teatvapkdownload.com tv.tvzon.tv

Домейнът tor.cat наподобява чудноват, защото е единствено пренасочване към домейн.onion в тъмната мрежа. 

Домейнът.onion е благосъстоятелност на DonTorrent, който преди този момент се подиграваше на ACE, като посочваше шефа на обединението за битка с пиратството Ян Ван Воорн като притежател на уеб страницата.

Ван Воорн и екипът му се надяват, че новите им претенции за призовки ще разпознават притежателите на изброените уеб сайтове. Въпреки че резултатите не са обезпечени, тази тактика се е оказала ефикасна в предишното, най-малко в някои случаи.

Трудно е да се каже дали това ще се трансформира в потребна информация за ACE. 

The Pirate Bay знае прекомерно добре, че тези призовки съществуват, тъй че евентуално е очаквал това искане. В края на краищата, ACE се насочи към уеб страницата с сходно искане преди три години. В допълнение към The Pirate Bay, призовките на ACE са ориентирани и към редица други уеб сайтове. Дали те са се подготвили уместно?

Изфабрикувани данни

Информацията от администрацията на Cloudflare не постоянно е потребна. Много оператори на пиратски уеб сайтове и услуги употребяват измислени или неточни данни, с цел да се записват, само че ACE твърди, че постоянно получава нещо потребно от тях.

Макар че получената информация не всеки път разрешава неотложно да се разпознава лицето, ръководещо хакерската интервенция, съвсем постоянно има следи, които можем да проследим и които ни дават информация за следствието или оказват помощ да потвърдим предходни съмнения.

Дори в случай че информацията се окаже безполезна за задачите на директното правоприлагане, тя въпреки всичко може да бъде потребна. В края на краищата тя може да помогне на ACE да потвърди, че онлайн медиаторите би трябвало да имат по-строги условия за познаване на клиента (KYC).

И в последна сметка, кой смъкна уеб страниците за филми?

Тъй като са минали едвам няколко дни, извънредно необикновено е Cloudflare да са дали информацията, тя да е обработена, оценена и предадена към българските управляващи или други управляващи, в чиято пълномощия са уеб страниците. Най-вероятното съмнение като че ли наподобява е, че притежателите на спрените български пиратски уеб сайтове вършат някакви опити да заметат следите си и да се спасят от по-тежки последствия. Ще следим развиването на тематиката.

Какво ще се случи с известните торент уеб сайтове за Zamunda, Arena и другите уеб сайтове за пиратски филми онлайн?

Както може да видите сами, в листата нагоре не са посочени други български уеб сайтове. Разбира се, такива ще има за напред, в последващи стадии на акциите. Особено против торент уеб страниците Zamunda и Arena е имало многократни опити, по разнообразни линии. Други уеб сайтове към този момент бяха сполучливо затворени. Дали и по кое време ще се случи, няма по какъв начин да знаем. Поне в съответната интервенция те не са посочени като цел.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР