В последните месеци усилията на Министерство на туризма са насочени

...
В последните месеци усилията на Министерство на туризма са насочени
Коментари Харесай

МТ: Трябва да поставим България на картата на предпочитаните европейски дестинации

„ В последните месеци напъните на Министерство на туризма са ориентирани към реализирането на политики, които да трансфорат България в желана дестинация за резистентен туризъм в четири сезона с първокласен туристически артикул, посредством разпространение на профилираните форми на туризъм, част от които е и виненият туризъм. “

Това съобщи зам.-министър Ирена Георгиева при откриването на двустранния българо-гръцки бизнес конгрес „ Бъдещето на туризма в трансграничния район “. Той е проведен от „ Сдружение на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите “ – Сандански в границите на план CapTour – „ Инициатива за капитализиране на вероятностите на туризма в района “, финансиран по стратегия INTERREG Гърция–България .

Във форума участваха още представители на най-голямото хотелиерско съдружие в Гърция „ Hellenic “, представители на академичната общественост в България и в Солун, Съюз на родопските хотелиери и ресторантьори, представители на локалната власт от Гърция и българските общини Сандански, Петрич и Струмяни и други На форума беше изразена упоритостта на Сандански да се трансформира в столица на винения туризъм и винопроизводството у нас.

„ Днес съм тук, с цел да изразя поддръжката на Министерството на туризма за развиването на първокласен, резистентен, целогодишен туристически артикул в района, тъй като имаме вяра, че това е верният път за развиване “, означи Ирена Георгиева, която поздрави участниците във форума и от името на министъра на туризма доктор Илин Димитров. Тя напомни, че през септември 2022 година делегация на Министерството на туризма, водена от министър Димитров, взе участие в Шестата световна конференция за винен туризъм на Световната организация по туризъм към Организация на обединените нации в Алба, Италия.

Това събитие даде явен сигнал, че фокусът върху този профилиран тип туризъм се ускорява в международен мащаб, акцентира заместник-министър Георгиева. България към този момент е декларирала своята подготвеност да бъде хазаин на една от идващите конференции на Световната организация по туризъм.

Страната ни има насъбран сериозен опит в развиването на този вид пътувания – освен поради традициите във винопроизводството, само че и поради множеството сполучливо функциониращи мазета, част от които към този момент са и известни туристически атракции . Нараства също броят на избите в България, предлагащи и хотелско настаняване.

„ След поредицата рецесии и изменящата се среда, с цел да сме конкурентоспособни на международния туристически пазар, би трябвало да сме по-адаптивни и по-иновативни, да работим по-бързо, по-фокусирано и по-ефективно “, акцентира заместник-министър Ирена Георгиева.

Целта на Министерството на туризма е освен да поддържа сектора, само че и да насочи вниманието на туристите към опциите, които се оферират навътре в страната, като се подчертае спецификата и уникалността на всеки регион. Това може да стане с по-активен и новаторски маркетинг и реклама на предлаганите артикули, както и посредством усилване на онлайн наличието .

Този развой ще бъде подкрепят и от създаването на цифровата карта на България , която ще сплоти разнообразни детайли на туристическата услуга у нас. След дейното взаимоотношение с Министерство на земеделието, самодейността за повече видимост на българските винени дестинации даде резултат и винопроизводството към този момент е включено в листата с нематериално културно завещание.

Съвсем неотдавна министърът на туризма, дружно с министрите на земеделието и нововъведенията връчиха алегорично точно на кметовете на Сандански и Мелник първата осведомителна табела за винена дестинация , акцентира Ирена Георгиева, разяснявайки, че този факт е индикативен за значимостта на региона.

Всички подхванати стъпки към този момент дават своите резултати . През 2022 година над 117 хиляди туристи са посетили община Сандански, което е нарастване с към 20% по отношение на 2021 година Най-много са регистрациите на български туристи – над 95 хиляди, както и на туристи от Северна Македония – над 7600, Гърция – над 3300, Румъния – съвсем 2700, Израел – над 960, Косово – към 900, Германия – над 850, Франция – над 540.

Тази наклонност се резервира и от началото на 2023 година За интервала от 1 януари до 13 март 2023 година в Сандански са регистрирани близо 25 хиляди туристи. Над 74% от тях са българи, а задграничните са най-вече от С. Македония, Гърция, Румъния, Косово и Сърбия.

За да продължи тази възходяща статистика, обаче, би трябвало да се подсигурява трайна конкурентоспособност, като се резервира качеството на българските виновност , само че и като се ползват най-новите технологии при създаването на артикули и услуги.

„ Устойчивият туризъм допуска с изключение на екологична, икономическа и обществена резистентност, реализиране на най-високи стандарти и качество във всеки подробност, грижа за клиента. Ключът е в основаването на прекарване, точно достоверното прекарване е самият артикул “, безапелационна беше заместник-министър Ирена Георгиева.

Друг основен фактор за конкурентоспособността са квалифицираните и отдадени фрагменти . Това е и един от главните целите на настоящия кабинет и министър Илин Димитров, а точно обезпечаване на последователност в сферата сред обучение и бизнес и привличане на младежите, които виждат професионалното си бъдеще в нея. Тези въпроси ще бъдат главен акцент на идното през април съвещание на Междуведомствения съвет за фрагментите в туризма, заяви заместник-министър Георгиева по време на бизнес форума в Сандански.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР