В последните месеци цената на меда в България се е

...
В последните месеци цената на меда в България се е
Коментари Харесай

Високата смъртност при пчелите увеличи цената на меда в България с 20%

В последните месеци цената на меда в България се е нараснала с към 20% поради високата смъртност при пчелите. Тази година тя достигала сред 60 и 100 %. Това заяви пред Българска национална телевизия ръководителят на Федерацията на българските пчелари Николай Куманов.

Той даде за образец Русе, където имало кошери, които останали напълно празни поради гибелта на всички пчели в тях. По-малкият рандеман принудил производителите да усилят цената на дребно, като кг мед се търгува сред 8 и 13 лева според от типа му.

От федерацията успокоиха, че пчеларите съвсем напълно са възстановили популацията на насекомите и не се чака нов скок на цената. От сектора се оплакват от различен проблем – вносителите на мед от страни отвън Европейския съюз.

" Европейската комисия позволи безмитен импорт на китайски и украински мед и това рефлектира незабавно. Българският, румънският и сръбският мед са най-качествени в целия свят и доста постоянно непознатия мед се овкусява с нашия ", съобщи Куманов.

Той даде съвет на потребителите по какъв начин да открият в домашни условия дали медът, който ядат е същински или не. Куманов изясни, че една лъжичка мед се слага в чаша вода. Колкото по-бавно се разтвори, толкоз неговата консистенция е по-хубава.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР