В последните месеци срещу ръководството на Майчин дом“ и лично

...
В последните месеци срещу ръководството на Майчин дом“ и лично
Коментари Харесай

Проф. д-р Костов: През последните седмици „през“ няколко човека трябваше да бъда „предупреден“, че съм следен и записван

„ В последните месеци против управлението на „ Майчин дом “ и персонално против мен като изпълнителен шеф на болничното заведение се води невиждана акция, с разпространение на откровени клюки и манипулирани данни. Не знаем кои са моторите на тази очерняща акция, само че най-активните и гневни нейни представители са доктор Алън Начев – отговорник на операционния блок на II-ра гинекологична клиника, неговата близка доктор Весела Карамишева, доктор Елена Георгиева, някогашен краткотрайно изпълняващ длъжността шеф на клиниката по анестезиология и реанимация, двама специализанти и две акушерки от тази клиника. “

Това показва в своя позиция, публикувана до медиите изпълнителният шеф на СБАЛАГ „ Майчин дом “ проф. доктор Иван Костов . В нея написа още:

„ Първата от популяризираните неистини е, че за 3 години и половина (от началото на 2020 до юни 2023 г.) съм „ получил като заплата от болничното заведение сумата от 1 608 297 млн. лева “. Това изказване, препечатано и в някои медии, изрично не дава отговор на истината. Истината, разказана във всички одити, е 2 пъти по-малка. Това е отразено и в данъчните ми заявления, които депозирам всяка година, както и в декларациите ми до КПКОНПИ.

Заплатата ми като шеф на СБАЛАГ „ Майчин дом “ е 5706 лева месечно за 2020 година, 6439 лева месечно за 2021 година, 6897 лева месечно през 2022 година и 9425 лева месечно през 2023 година Това е заплатата на шефа на „ Майчин дом “. Тя се дефинира по разпоредбите, разказани в Закона за обществените предприятия, а стойностна на формиращата сумата бална единица се дефинира с решения на Министерство на здравеопазването. Общата сума от заплата като шеф, която съм получил за тези 3 години и половина е малко над 285 хиляди лева

От 2017 година, когато станах изпълнителен шеф на „ Майчин дом “, досега не съм прекъснал лекарската си процедура и не преставам да оперирам и да проверявам. През това време съумях да привлека и всички свои пациенти към болница „ Майчин дом “ и медицинския й център. Допълнителните приходи, които имам от „ Майчин дом “, са приходи от осъществени прегледи, съвещания и интервенции. Те изрично не са част от заплатата ми като изпълнителен шеф, а се образуват напълно от работата ми като доктор и съгласно броя действително осъществени медицински услуги всеки месец.

Всичко това е документирано в осъществените голям брой инспекции в последната година от звено „ Вътрешен одит “ и Агенция „ Медицински контрол “ към Министерство на здравеопазването. Само през м. август на 2023 година са осъществени 5 инспекции от звено „ Вътрешен одит “ и 4 на организация „ Медицински контрол “ към Министерство на здравеопазването. Разпределянето на средства от немедицински доходи в болничното заведение, се е правило според заварена остаряла заповед на предишен изпълнителния шеф, от 10.07.2016 година Тази наследена процедура е прекъсната от момента, в който получихме информация от инспекцията на звено „ Вътрешен одит “.

Втората популяризира неистина е, че спомагателното заплащане на лекарите и медицинските сестри в „ Майчин дом “, така наречен ДМС, се дефинира еднолично от мен.

Допълнителните хонорари на медицинския личен състав се дефинират от директните ръководители на чиновниците (началници на клиники, старши акушерки). Този механизъм на систематизиране, част от Вътрешните правила за работната заплата, неведнъж е разясняван, само че операция продължава да се популяризира.

Благодаря на сътрудниците ми в болничното заведение, които през последните 5 месеца застанаха зад мен, както и на Медицинския съвет на болничното заведение, това са началниците на всички клиники, които излязоха с обща декларация в поддръжка на управлението.

Постигнатите резултати от целия екип на „ Майчин дом “ са красноречиви. През последните години увеличихме с 60% приходите на болничното заведение, а приходите на медицинския център към болничното заведение са увеличени 4 пъти за 6 години. Всяка от тези години приключваме на облага и поетапно понижаваме заварената насъбрана загуба към декември 2016 година от предишни години. Откакто съм шеф на „ Майчин дом “ успяхме да погасим всички остарели заеми към финансови институции и отговорности към личния състав (защото и такива имаше) за насъбран ексклузивен труд.

Категорична неистина е и изказванието, че „ Майчин дом “ не е постигнала избраните хонорари на лекари и сестри по Колективния трудов контракт в бранш „ Здравеопазване “. Напротив, „ Майчин дом “ е една от дребното държавни и общински лечебни заведения, които доближиха контрактуваното равнище на хонорари по ОКТД. За интервала 2017-2022 година главните заплати на медицинския личен състав – лекари и акушерки са увеличени със 100%.

Следващата неистина е, че възнагражденията за „ избор на екип “ на двама специализанти от Клиниката по анестезиология и интензивно лекуване е било спряно, откакто са се присъединили в митинг против управлението. Категорична неистина. В Наредбата за правото на достъп до здравна помощ еднопосочно е записано, че в „ избора на екип “ вземат участие единствено лекари със компетентност. По тази причина всичките 20 специализанти в болничното заведение нямат право да вземат участие в избор на екип и не получават хонорари по този аршин. Това ограничаване според Наредбата е наложително за всички лечебни заведения.

Лъжа са и изказванията на доктор Георгиева, че е била уволнена, тъй като е писала отчети до мен. Тя беше освободена като краткотрайно изпълняващ длъжността шеф на клиниката по анестезиология и реанимация и отхвърли преназначаване като доктор. Д-р Георгиева не дава отговор на законовите условия да бъде шеф на клиника в университетска болница, тъй като не е хабилитирано лице. Това е условие на закона, а не безчинство на шефа.

Една от „ обичаните “ неистини е методът на работа с апарата за роботизирана хирургия „ Да Винчи “. Гордея се с това, че бях част от решението за закупуване на най-модерния уред за роботизирана хирургия за най-голямата държавна АГ-болница. Убеден съм, че държавните лечебни заведения би трябвало да са конкурентни на частните и да предоставяме на доста по-широк кръг от пациенти услуга на международно здравно равнище. Три са държавните лечебни заведения, които развиват роботизирана хирургия все още, а частните са над два пъти повече. Всеки може да ревизира по какъв брой сертифицирани екипа има всяка от тези лечебни заведения.

Единственият метод доктор да получи документ за конзолен хирург (това е хирургът, който оперира с робота) е да премине през серия от образования – да има документ за лапароскопска хирургия, да направи най-малко 30 асистенции в роботизирани интервенции и чак по-късно да бъде подготвен и тестван от компанията „ Интуитив Сърджикал “, която дава единодушието си за приемане на документ за работа с „ Да Винчи “. Това е и единственият документ, който се признава от НЗОК в България. В страната ни все още има към 15 сертифицирани хирурзи-гинеколози. Аз персонално получих документ през ноември 2018 година и то след години на асистенции, 4 образования в Съединени американски щати и финално в Гент и Страсбург, които съм финансирал персонално.

В момента държавната болница „ Майчин дом “ разполага с 2 лекарски екипа по роботизирана хирургия и образоваме трети. Излишно е да споделям, че нито един от лекарите, които популяризират клеветите за работата с „ Да Винчи “ не е декларирал публично предпочитание да премине през сериозния цикъл на образование. Личното ми мнение е, че роботизираната хирургия е част от бъдещето на медицината, тъй като обезпечава доста по-голяма точност и е в пъти по-щадящ здравето на пациентите способ.

По отношение на контракта с компания „ Медикард “ и внушенията за някакъв имагинерен спор на ползи разяснявам: все още компания „ Медикард “ има контракт с болница „ Майчин дом “ за 1 790 лева за доставка на хирургични конци с производител Peters Surgical от ноември 2021 година до ноември 2023 година По контракт конците се доставят единствено при поръчка от операционен блок и тогава се заплащат – осъществяването за тези 21 месеца е 280 лева Тази позиция съставлява 0,8% от общото количество конци, които поръчваме. През 2019 година компания „ Медикард “ е спечелила позицията за доставка на хирургични конци от производителя B. Braun Surgical SA – на стойност 58 хиляди лева за две години.

Оценката е по критерия цена – качество в съответствие 70:30, което демонстрира, че всевъзможни внушения за операция са нездрава фикция. Извън горното, „ Медикард “ е един от огромните снабдители на медицински консумативи в България и с нея работят голям % от лечебните заведения в България. Годишно компанията доставя на държавни лечебни заведения медицински произведения за над 5 млн. лева по обществено налични данни в Агенцията за публични поръчки.

По отношение на сигналите за спор на ползи, подадени от доктор Елена Георгиева – единственият способен орган, който чакам да се произнесе, е сезираната КПКОНПИ.

Проверка по всички изказвания, които се популяризират, прави и прокуратурата. Ето за какво на този стадий не бих изнасял повече обстоятелства и условия. Вярвам, че органите на прокуратурата и полицията, ще си свършат работата и ще открият, че от мен няма позволени нарушавания и активността ми е в полза на болничното заведение и пациентите.
Убедено мога да заявя, че все още съм най-проверяваният доктор в България.

За клеветите към този момент съм завел каузи против доктор Начев и доктор Георгиева. Сигналите против доктор Начев за изписване на така наречен „ кухи операционни сетове “, получени и подкрепени с документи от болничната аптека, също ще бъдат предадени за инспекция към проверяващите органи. В сигнала има основателни подозрения за злоупотреби, защото е на практика невероятно операционен сет (еднократни принадлежности и материали) да се изписва от аптека откакто е осъществена оперативната намеса.

През 2017 година, когато станах шеф, прекратих практиката да се употребява за частен кабинет подобен в болничното заведение против алегоричен наем. Това са контракти без търг, с избрана наемна цена, в която влизаха и медицинските консумативи, тока, водата и отоплението. Д-р Начев и доктор Карамишева години наред бяха употребили с такива контракти най-добре оборудвания кабинет в болничното заведение за наем сред 50 и 100 лева

Очернящата акция против мен и цялото управление на „ Майчин дом “ мина всевъзможни граници. Дали задачата е преодоляване на една към този момент финансово постоянна и чудесно работеща болница, можем да гадаем.

През последните седмици „ през “ няколко индивида трябваше да бъда „ предизвестен “ или „ известен “, че съм наблюдаван и записван. Не знам каква реакция се очакваше от мен на това „ предизвестие “. Вероятно да замълча и да се откажа, откакто акцията по очернянето ми е прераснала в акция по заплашване. Вярвам, че живеем в правова страна и сходно държание е неприемливо.

Благодаря на стотиците пациенти, които в последните месеци ми пишат и се обаждат с думи за поддръжка и кураж. Благодаря и на сътрудниците до мен! Ние с тях сме водили борбата за живот, а това е най-голямата борба! “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР