В последните месеци сред най-актуалните теми е вратарската криза в

...
В последните месеци сред най-актуалните теми е вратарската криза в
Коментари Харесай

Малката прокоба в Левски

В последните месеци измежду най-актуалните тематики е " вратарската рецесия " в Левски. Дали такава има, почитателите на " сините " могат и сами да преценяват... Но са факт слабите изяви както на Мартин Полачек, по този начин и на Божидар Митрев, който получаваше надалеч по-малко шансове за изява от своя не до толкоз заслужил сътрудник. Проблемите под рамката на " Герена " обаче не са от през вчерашния ден и през днешния ден. Поне това ни разкрива историята на стражите, минали през столичани. ТОПСПОРТ подбра най-интересните вратари, които по една или друга причина, са се провалили в Левски, като не оспорваме качествата на едни от най-хубавите на този пост - като Боби Михайлов, Димитър Иванков, Бисер Михайлов... Дали става въпрос за поличба, за каквато загатва и Георги Петков, можем единствено да гадаем...

 Тодор Батков: Може би има някаква поличба над Левски, на едно равнище сме с ЦСКА и много под това на Лудогорец
Тодор Батков: Може би има някаква поличба над Левски, на едно равнище сме с ЦСКА и много под това на Лудогорец

" От 2009 година нямаме купа или купа, а това не приляга на Левски "

Божидар Митрев/Мартин Полачек

През есенния дял от сезона в Първа лига, " сините " разчитаха на двама вратари - Мартин Полачек и Божидар Митрев, като вторият се ползваше с надалеч по-малко доверие от треньорския щаб. Словакът обаче по този начин и не съумя да убеди нито безпристрастните фенове, нито почитателите на тима, че заслужава мястото под рамката. Грешките му не бяха малко, само че загубите на столичани от Локомотив (Пловдив), Лудогорец и Черно море съвсем напълно се дължаха точно на неговото показване. Като доказателство за слабия полусезон идва и това, че Славиша Стоянович не качи на самолета за Кипър нито Митрев, нито Полачек, които са оставени в София и няма да проведат зимна подготовка с останалите си съотборници.

 Докога ще продължава чуждопоклонничеството в българския футбол?
Докога ще продължава чуждопоклонничеството в българския футбол?

Вратарската позиция у нас от дълго време не е това, което беше

" Мартин Полачек не е вратар за Левски. Той проваля съотборниците си. Ако не бяха грешките му и тези на Тиам, то тимът нямаше да загуби в Разград от Лудогорец. Полачек има растеж и фигура, само че е нерешителен и не излиза да боксира топката, а стои на голлинията. Това вреди на Левски. Футболистите пред него в халфовата линия и нахлуване не са сигурни, когато този, който е на вратата, не е безапелационен ", безапелационен бе Емил Спасов през октомври.



" Бях сигурен в триумфа на Лудогорец, тъй като през цялата седмица четох по какъв начин Левски ще бие. С това вкараха напрежение върху " сините ". А и този Полачек е слаб вратар. Божидар Митрев е Буфон пред него. Следя го от три години. Тогава беше в Заглебие (Любин). В клуба му търсиха заместител година и половина. Работя с този клуб като управител и по тази причина знам. В България разясниха неговите габарити - височина и липса на мазнини. Това е значимо, само че момчето не е за Левски. Със своите два метра височина е доста слаб при центрирания ", пък съобщи футболният сътрудник Урош Голубович.

А и този Полачек е слаб вратар. Божидар Митрев е Буфон пред него!

Изявите на Божидар Митрев са надалеч по-убедителни от тези на своя съперник, само че при успеха над Ботев (Пловдив) през ноември, стражът си навлече гнева на последователите и критиците поради куриозния гол, който позволи във вратата си. Левски към този момент водеше през първото полувреме с 1:0, когато Антонио Вутов реши да изненада капитанът на " сините " с удар от към 25 метра. Той обаче не вложи нужната мощ в изстрела си и за Митрев остана единствено да направи рутинно избавяне, само че това не се случи. Вместо това топката мина през ръцете на вратаря и се озова в мрежата за 1:1. За благополучие на Божидар, през втората част отборът означи още три попадения и се поздрави с триумф 4:1, само че пиперливите мнения към стража не закъсняха. Въпреки това, множеството експерти настояват, че Митрев е един от най-хубавите вратари в България, само че просто в Левски не могат да намерят верния метод на работа с него.

 Снимка 387404
Източник:

" Критиките към Митрев са неоснователни. Той е един от най-хубавите вратари в България и има неповторими качества. В Локомотив (София) през сезона не позволи гол в 16 мача и оказа помощ за спечелването на бронзовите медали в шампионата. В Левски предишния сезон имаше 19 " сухи " мрежи и с помощта на него " сините " си заслужиха мястото в евротурнирите. Не познавам в елементи играта на Полачек, само че той има фигура, която не е доста типична за вратар и по тази причина има проблеми при излизания и центрирания. Митрев е отличен вратар и нужно успокоение. Работата на треньорите в Левски е да намерят нужния метод за работа с него, само че за мен той си остава един от най-хубавите футболисти на този пост в този момент у нас ", показа през ноември някогашният треньор на вратарите в Локо (Сф) Владимир Манолков.



Николай Михайлов

Синът на Борислав Михайлов още веднъж се завърна на " Герена " и се чака да бъде " избавителният пояс " за " сините " през втория полусезон в Първа лига, защото вратарската рецесия в клуба е явна за всички. Това, с което помним " сините " изяви на стража обаче, е автогола му на срещата с Вердер в Шампионска лига... Тогава, в 33-ата минута, при резултат 0:0, Лусио Вагнер неразбираемо за какво реши да върне топката към 18-годишния Михайлов, който не съумя да я овладее и тя мина през голлинията за 1:0 за немския противник. Кошмарът обаче не беше приключил, защото в идващите няколко минути, столичани към този момент губеха с 0:3. В антигерой след този дуел се трансформира точно младият по това време пазач, който бе бурно освиркван от " сините " почитатели.

Важно е да отбележим, че Ники е единствено на 18 години, когато претърпява този призрачен миг, а от този момент е натрупал забележителен опит под рамката.

 Снимка 398887
Източник:

" При грешката против Вердер имаше подценяване на обстановката, влажен терен. Случват се стотици такива неточности на вратари, които взимат по 10-15 милиона паунда на година и играят на на финали на Световни шампионати или в Шампионска лига. Това няма какво да го разясняваме, грешката си е неточност. Поел съм си отговорността тогава.

Отне ми три години да преодолея тази неточност...

Просто всичко, което се случи след самата неточност, бе малко допълнително и то беше поради семейството. Но както и да е, аз съм привикнал с това нещо и го одобрявам. Вечерта като се прибрах беше - или си връзваш късите панталони и почваш да тренираш, или край. Да, имаш някакъв гений, само че си доста надалеч от истината. Или се отхвърлям - успокоение, движа си нещо ляво-дясно, спирам с футбола. Реших да натисна, шест месеца упражнявах доста старателно.

 Снимка 391533
Източник:

Честно казано преодолях грешката след тъкмо три години. Трябваше да се изправя в Шампионска лига точно против Вердер. Бяха доста безсънни нощи. Отидох при Стив Макларън и му споделих, че няма да играя. В този миг съм най-хубавият вратар в Холандия, в съвършена форма, играх с Интер, хванах дузпа на Тотнъм. Пазя си със самочувствие, само че идва мачът с Вердер. Три дни преди срещата не мога да хвана една топка, не мога да дремя, не мога да се храня, тъй като това ми беше потрес от дете. И то не толкоз от грешката, а от всичко, което се случи. Тогава германците бяха изкарали тази неточност в медиите. Но Стив ми сподели: " Знам защо ми приказваш. Не ме интересува - в случай че искаш тренирай, в случай че искаш недей, само че във вторник вечерта ти ще пазиш. "

Вечерта като се прибрах беше - или си връзваш късите панталони и почваш да тренираш, или край

Това беше в неделя и аз изпаднах в потрес. Тръгваме за мача, падна ми кръвното, става ми неприятно. Излязох на терена да затоплям, а публиката не е ли зад теб, нищо няма по какъв начин да се случи. 40 хиляди на стадиона ръкопляскат. Те също знаеха тази моя страст, в действителност ми беше доста тежко. Като ги видях в тунела настръхнах, само че излязох и направих добър мач. Мисля, че свършихме хикс и след това ги бихме като посетители. Станах състезател на мача, отстранихме ги и минахме в идната фаза на Лига Европа. Преодолях го с доста работа в тези три години и естествено с шанс и късмет в самия мач ", показа Ники Михайлов, откакто се завърна в Левски през декември предходната година.



Димитър Иванков

Новият треньор на вратарите в Левски е, може би, най-хубавият " наследник " пазач за последните години. Разбира се, няма безгрешни, като любимецът на Сектор " Б " не прави изключение. А и нали приказваме за поличба...

На 21 октомври 1999 година, столичани са домакини на Ювентус в първи дуел от втория кръг за Купата на УЕФА, само че в последна сметка го губят с 1:3. Във провинен се трансформира точно Иванков, който позволява два много леки гола. Най-фрапатният обаче е третият... Дарко Ковачевич е оставен непокрит в наказателното поле и откакто получава доста прекрасен пас, овладява на гърди и незабавно стреля към вратата. Българският пазач не се ориентира по най-хубавия метод и самичък отклонява топката към мрежата си, вместо да избие. Логично, това не му донесе любовта на почитателите, които дълго се сещаха за тази среща, само че Лудия Макс постоянно оставяше сърцето си на терена, което му завоюва доста повече доброжелатели, в сравнение с критици.



Георги Петков

Тазгодишният подгласник на " Футболист на годината " в България несъмнено не разногласието да ни изумява с изявите си на терена, макар че е на 42 години. Опитният вратар обаче не пази най-хубавите мемоари от последната си година на " Герена "... Първо Петков се трансформира в безспорен виновник при загубата на " сините " от Спортинг (Лисабон) с 0:5, а по-късно донася и проваляне от Ред Бул (Залцбург), малко след което е оповестена и формалната му разлъка със столичани. В срещата против австрийците, резултатът е 0:0 до 90-ата минута, когато Петков позволява съдбовна неточност. При осъществяване на тъч, стражът се намесва по допустимо най-лошия метод и оставя Шимер да стреля с глава, мушвайки топката в мрежата за крайното 1:0.

След този дуел, ветеранът в редиците на Славия, декларира, че има съмнения, че вещици са били забъркани в резултатите на Левски.

" Имахме положения и трябваше да вкараме гол, с цел да победим. Явно има някъде нещо запалено, което не се отразява добре на Левски. Друго не мога да мисля ", споделя Петков.



Борислав Михайлов

Президентът на Българския футболен съюз направи забележителна кариера, ставайки един от най-хубавите вратари в света за своето време. Но в първите си години под рамката допускаше много огромни неточности... Няма по какъв начин да бъде пропуснат един гол, позволен от него, против Академик, когато едвам търкаляща се топка минава сред краката му...

" В Левски започнах доста дребен. Мисля, че бях десетгодишен. При първия формален мач треньор беше Иван Вуцов, финален мач на шампионата - Левски - Локомотив (София) на " Народна войска ". Бях запаса и срещата се развиваше 1:0, 1:1 и Вуцов ми сподели: " Михайлов, влизаш! ". Аз ставам, не съм си завързал връзките, той ми вика: " Спокойно, вържи си обувките ". Тогава играх против Начко Михайлов, Бог да го елементарни, 30-ина минути играх. Огромно неспокойствие. Не ми вкараха гол, бихме 2:1. Мачът обаче беше без значение и за нас, и за Локо (Сф) ", спомня си Боби Михайлов в изявление за БТВ през 2013 година.

 Снимка 399666
Източник:

Стефан Стайков

Жеков вкарва втория си гол против Левски след удар от повече от 40 метра. Това се случва на 24 март 1973 година. Тогава Левски изравнява в мача за състезание две минути преди самия му край. Голмайсторът взима топката от центъра и разстрелва невярващия Стефан Стайков с топовен шут.

Ето какво споделя Жеков след дуела:

" Бихме центъра и аз направих безусловно една крачка от него напред. Ядосан от това, че ни изравниха, изритах топката с всичка мощ и тя влезе във вратата. На записа камерите не могат да уловят топката по какъв начин лети, а я дават към този момент по какъв начин излиза от вратата на Левски. Беше заплашителен удар, топката се отби от мрежата и излезе ".

Стефан Стайков беше, може би, най-хубавият вратар при удари от близо. Рефлексът му беше незабравим, само че страдаше от късогледство. Често се случваше при изстрели от далечно разстояние въобще да не реагира. Андрей Желязков също може да се " похвали " с гол в неговата врата съвсем от центъра.

 Снимка 399678
Източник:

Георги Каменски

Георги Каменски бе под рамката за Левски при популярната победа над ЦСКА със 7:2 през 1968 година. Тогава първият гол в неговата врата пада след неспасяем шут на съотборника му Иван Вуцов, макар че попадението е записано на Петър Жеков. Жеков въпреки всичко отбелязва във вратата на Каменски с шут от далечно разстояние пет месеца по-късно. Неумелата интервенция на стража слага " Купата на Съветската войска " във витрината на безконечния противник...

 Снимка 399652

Бисер Михайлов

Бисер Михайлов е пазил в доста популярни мачове, само че му се постанова да вади топката от вратата си цели шест пъти при загубата на Левски от Ботев (Пловдив) с 1:6 през 1962 година...

 Снимка 399670
Източник:

Иван Дервентски

Иван Дервентски е част от " сините " в края на 50-те години и по време на престоя си при столичани печели четири вицешампионски трофеи. Той става обект на рецензии от журналистът от вестник " Стършел " Антон Антонов-Тонич, който написа: " Кой съобщи Левски "? Дончев и Дервенски! ". А вижте и каква е повода.

" Водехме на Славия 2:1. Гледам часовника на " Васил Левски ", остава минута и нещо до края на мача. По остарелия устав мога да си играя с топката, както желая. Пуснах я на земята и... Тя изчезна! Зад мен бил Цецо Милев, крилото им - 2:2! А водехме 2:0, тогава десният ни бек Петър Дончев направи автогол ", споделя Дервенски след срещата.

 Снимка 399649

Апостол Соколов

" Вратарят е създание, прокълнато от ориста. Стоиш напълно самичък сред три греди, които наподобяват на бесило, и чакаш палачът да ти ритне столчето ", Апостол Соколов

Стражът Апостол Соколов има принос за купите на Левски през 40-те години на предишния век. Той пази в злощастния заключителен мач през 1948 година против Септември при ЦДВ, изгубен с 1:3 с гол на Нако Чакмаков в последната минута. Попадението коства шампионската купа и неговите съотборници го упрекват, че " се е продал на военния отбор ". Това води до " трансфер " в столичния Спартак.

 Апостол Соколов
Апостол Соколов

Радослав Мазников

През 1943 година Левски губи финала за Царската купа против Славия с 0:1. Тогава фамозният състезателен деятел Пею Въжаров хвърлил виновността на каскета на вратаря Левски Ради Мазников, който бил на карък и носел неприятен шанс. Може би от този момент датира прокобата с вратарския пост в столичния гранд...

Мазников е доста известна фигура. Той пази на вратата на Левски 15 години допълнително от 200 публични срещи. Любимец е на дамите, само че е прочут скандалджия и чест основател на проблеми в тима. След 9 септември е арестуван за " информация " от милицията на гарата в родната Дупница по време на пътешестване на тима за Горна Джумая и изчезва безследно...

 Снимка 399654

*Забележка: На основната фотография е Радослав Мазников, който държи " каръшкия " каскет.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР