В последните месеци се осъществява износ на хлебна пшеница към

...
В последните месеци се осъществява износ на хлебна пшеница към
Коментари Харесай

От Северна Африка до далечния изток: В тези държави на хиляди километри от нас консумират българска пшеница


В последните месеци се реализира експорт на хлебна пшеница към далечния изток и Северна Африка, оповестиха от Българския фермерски съюз. В момента се товари транспортен съд за Индонезия, съобщи Преслав Борисов, член на УС на браншовото съдружие. Той и ръководителят на организацията Георги Стоянов демонстрираха товаренето на кораба на Пристанище Варна. Износ се реализира още за Тайланд, Египет, Йордания и други страни.

Целият бранш обаче е в доста сложна, даже рискова обстановка, провокирана от сушата, която се отрази доста отрицателно върху добивите, изключително при царевицата и слънчогледа, съчетано с може би най-високите индустриални разноски и като похлупак ниски цени, разяснява Борисов. Цените на интернационалните пазари за хлебната пшеница са рекордно ниски - 425 лева за звук.
 След като загуби водачеството си в износа на соя и пшеница, Съединени американски щати към този момент не е топ експортьор на царевица
След като загуби водачеството си в износа на соя и пшеница, стопанска система №1 към този момент не е топ експортьор на царевица

Пред американската зърнена промишленост остават някои огромни провокации

Независимо от реализиращият се сега износ, мъчно се намират купувачи заради спада в потреблението в интернационален мащаб, а тогава когато има подобен, цените са доста ниски и в случай че при хлебната пшеница към момента се стига до покупко-продажби, то при фуражната пшеница и изключително при царевицата, това все още е мъчно постижимо. При слънчогледа обстановката не е по-добра и без значение от меморандума, който беше подписан с държавното управление след митинга на земеделските производители, има значителен импорт на подобен с генезис Румъния, който от доста сътрудници се твърди, че действително е украински, изясни Георги Стоянов.

Според Преслав Борисов секторът би могъл да устои на провокациите посредством по-ниска себестойност, положително качество и регулярни доставки към пазарите, на който се осъществя българската продукция. При себестойността има доста какво да се направи, от рентите до по-високата междинна продуктивност. Подготовката на партиди с еднообразно качество още при самото прибиране до последващата мостра и предпазване, също крият забележителен капацитет. Като размер българското произвеждане не може да бъде водач по справедливи аргументи, само че непрекъснатото наличие на пазарите, където осъществя своята продукция, е от основно значение.
 България излезе от тройката на най-големите експортьори на пшеница от Европейски Съюз
България излезе от тройката на най-големите експортьори на пшеница от Европейски Съюз

Първа остава Румъния, следвана от Полша и Франция
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР