В последните месеци се наблюдава нарастване на изтеглените ипотечни кредити

...
В последните месеци се наблюдава нарастване на изтеглените ипотечни кредити
Коментари Харесай

Българите се отказват от панелките, масово теглят кредити за къщи

В последните месеци се следи повишаване на изтеглените ипотечни заеми за покупка или градеж на къща, настояват брокери от организациите за недвижими парцели. Според кредитния съветник Тихомир Тошев има растеж на изтеглените заеми за над 100 хиляди евро и това е точно поради нараствания интерес за покупка или градеж на къща или придобиване на по-големи жилища (четиристайни или многостайни).

" Делът им за тази година се чака да е 8% и по отношение на предходната година те са с 30-35 на 100 повече от 2019-та. Такива заеми обаче се теглят главно в София, Варна, Пловдив и Бургас ", разясни той. По думите му, обаче не трябва да се не помни, че множеството хора решили да купят къща я заплащат със лични средства. „ Най-често те купуват терен на харесано от тях място и си строят къщата. Когато се случи да се изиска ипотека за сходно начинание банката прави оценка бъдещият парцел по плана му, само че отпуска парите на части на избрани стадии от строителството му. Обикновено това става на 3 транша “, разясни специалистът. Той поучава, че в този момент не е удачно да се влага в парцел за предоставяне чартърен, тъй като сега сходно начинание е рисково, споделя „ Монитор “.

Председателят на Национално съдружие " Недвижими парцели " (НСНИ) Добромир Ганев изясни за в. " Монитор ", че главната причина за интереса към огромните жилища е подбуден от пандемията от Covid-19. По думите му, хората имащи финансова опция да сменят жилището с по-ново, избират да купят парцел, в който да има повече пространства и по този метод всички в семейството да могат безпроблемно да работят от у дома.

" Не бива да се не помни, че и децата в къщи учат отдалечено “, добави брокерът. Според него по тези аргументи нараства и ползата към еднофамилните къщи. Ганев посочи, че към половината от покупко-продажбите за покупка на жилища са станали с ипотечен заем. " Такъв е делът за деветмесечието в София, само че във Варна той е по-нисък – към една трета. Причина за спада на отпущането на тези заеми е, че част от хората, например заетите в туризма и ресторантьорството мъчно биха били утвърдени за подобен заем ", счита той.

Ганев разясни още, че всеобщото използване на работата от къщи накара значително хора от провинцията, изкарващи прехраната си в огромните градове, да се върнат по родните си места. За това сега има известно свръхпредлагане на квартири и наемите падат.

От Bulgaran properties регистрират, че в столицата делът на купените тристайни към този момент е по-висок в сравнение с по-малките. " Нараснал е най-малко с десетина %. Основно този вид жилища се купуват за лично прилагане ", разясни Полина Стойкова, изп. шеф на компанията. Тя изясни още, че има значителен растеж и на интереса към първокласни, обзаведени жилища на цени над 200 хиляди евро в желани квартали. При това някои от покупко-продажбите за такива парцели са били осъществени в доста къси периоди.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР