В последните месеци ключови суровини и горива поевтиняха. Храните в

...
В последните месеци ключови суровини и горива поевтиняха. Храните в
Коментари Харесай

Икономист каза кога слънчогледовото олио ще поевтинее

„ В последните месеци основни първични материали и горива поевтиняха. Храните в България нарастнаха приблизително с към 3,8%. В Европейски Съюз – с 3,5%. В Германия, Дания, Чехия и Полша повишаването е по-високо. Електрическата сила е по-евтина. Въпросът е по какъв начин това да се придвижи в цените на дребно “. Това разяснява Лъчезар Богданов.

„ Това е проблем за цяла Европа. Ние не сме остров, само че би трябвало да следим и нашия пазар. При някои храни има страхливо понижение. Конкуренцията работи. И преди сме имали повишаване на храни. През 2008 година и 2011 година – с 12%. Комисия за защита на конкуренцията съобщи, че ще търси отговор дали има нещо, което стопира пазарната конкуренция и дали има нещо неправилно “, добави той.

„ Първо ще има поевтиняване на цените. Чак по-късно КЗКще излезе с данните от инспекциите “, изясни Богданов в ефира на bTV.

„ До месеци слънчогледовото олио ще поевтинее. Цените на едро на тържищата в Европа са много намалени. Това ще се прелее. При млечните артикули също ще се случи това. Вижда се, че стигнахме при пика на цените и може би ще има връщане “, сподели още икономистът.

Според него в страните, където е въведен таван на цените, той не е контролиран в закон.

„ Това е всички да седнат на масата и да се сговорят на избрани артикули да не им пипат няколко месеца цените. Ами, то може да се окаже, че цените би трябвало да паднат – тогава това е сговор да ги държат високи. Когато таваните в Унгария бяха анулирани, цените скочиха нагоре. Няколко месеца устоя, след което се изстрелват нагоре. Унгария е страната с най-висока инфлация при храните - 45% “, добави Лъчезар Богданов.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР