„В последните месеци и в условията на изпъстрена с компромати

...
„В последните месеци и в условията на изпъстрена с компромати
Коментари Харесай

Ефектът на бумеранга удари сайта “Биволъ”

„ В последните месеци и в изискванията на изпъстрена с компромати предизборна акция за европарламента, един скандал разтресе радикално политическия хайлайф в България. Всички се вторачиха в парцелите на хората от властта, закупени съгласно сценаристите на „ Апартаментгейт “ на мощно занижени цени. Заваляха оставка след оставка, отидоха си министри и техни заместници, шефът на КПКОНПИ излезе в отпуск, „ отстреляни “ бяха и знакови лица от правосъдната власт и прокуратурата – най-вече тези, които са си разрешили да обиден ползите на имащи проблеми с правораздаването българските скандални предприемачи – Цветан Василев, Иво Прокопиев, Огнян Донев, написа в. Труд.

Фитилът в началото беше разпален от уеб страницата „ Свободна Европа “, приютил някогашни фрагменти на Прокопиев, само че по команда залпове по тематиката непрекъснато бълваха и медиите на задкулисието „ Дневник “, „ Капитал “, „ Медиапул “, „ Фрог “ и „ Клуб Зет “. Всички се надпреварваха да вадят информации и нотариални актове за покупко-продажби на ниски цени, даже дронове на поставилата се в тяхна услуга телевизия бТВ по през целия ден услужливо снимаха тераси, сауни и къщи за посетители.

Разбира се, цялата акция беше оправдавана с позицията им на „ високоморални “ публицисти, загрижени за това дали се съблюдават законите и дали посредством добитите от тях парцели, ръководещите не укриват получени противозаконни приходи или пък не ощетяват държавния бюджет от спестени налози.

„ Биволъ” – медиен рекет от години
В авангарда на тази имотна какафония непроменяемо стоеше и уеб сайтът „ Биволъ “, списван от Асен Йорданов и Атанас Чобанов, прочули се през годините като „ момчета на повикване “, когато посредством компромат би трябвало да се удари някой неуместен, или пък посредством прям медиен рекет да се получат пари. Схемата на „ Биволъ “ беше разкрита още през 2015г. от кметовете на Поморие и Царево Иван Алексиев и Георги Лапчев, които свидетелстваха, че са били изнудвани от Асен Йорданов и брачната половинка му Алберта Алкалай, а когато отказали общински пари да отидат в джоба на ПР-агенцията на Алкалай, върху тях се е изляла журналистическа мръсотия от интернет „ медията “.

Оказва се, че в разгара на „ Апартаментгейт “, единствено за интервала от януари до май тази година, „ Биволъ “ е разгласил на страниците се цели 44 материала по тематиката за „ ниските “ цени на властимащите, като под ударите им попадат основният прокурор, шефът на КПКОНПИ, заместникът му, министърът на земеделието, министърът на защитата, депутати, евродепутати, съдии и прокурори. През цялото време лайтмотивът на „ Биволъ “ е, че парцелите са купувани на непазарни съгласно тях цени, което с изключение на, че е аморално, означавало и укриване на налози. Кръгът на „ отстреляните “ обаче е тъкмо избран – хора на властта и съответни, извънредно неуместни на задкулисието магистрати.

Разбира се, защото в това време се разбра, че самите сценаристи и реализатори на „ Апартаментгейт “, както и техни обичани персони, като да вземем за пример шефът на Върховен касационен съд Лозан Панов, също са се облажили от „ евтините “ парцели, по тази тематика скандалните медии постановиха цялостно затъмнение. Така да вземем за пример „ Труд “ първи разкри, че двама от създателите на абсурда с жилищата – соросоидите Филип Гунев и Николай Стайков от НПО-то „ Антикорупционен фонд “ също са се облажили с мезонети за повече от 600 000 лв., които надали подхождат на приходите им. Вилата на арбитър № 1 Лозан Панов също стана пословична с цената си от 26 хиляди лв., още повече, че въобще не се оказа порутена колиба, както твърдеше кръгът „ Капитал “, а първокласен парцел на метри от морския бряг, и то на два етажа.

Съпругата на Панов пък, известна с прозвището „ Черния лебед “ и разследвана преди години за безчинство, на собствен ред би всички върхове по евтиния, тъй като цената на квадратен метър от 382 евро, реализирана от Бети Панова в ултра първокласната постройка на „ Артекс “ – „ Дипломат “, не бе по силите нито на Цветан Цветанов, нито на Цецка Цачева, платили близо 800 евро на квадрат. В скандално евтините парцели на Панов и на брачната половинка му обаче, създателите на „ Апартаментгейт “ освен че не видяха никакъв проблем, само че и безочливо организираха цяла защитна акция, пробвайки по всевъзможен метод да оправдаят любимците си.

Да си купиш гора за… 100 лв.
Двойнственият „ морал “, става известно, не е подминал и „ публицистите “ от „ Биволъ “. Проверка в имотния указател разкрива цялата хубост на двуличието им, тъй като до момента в който вършат своите „ следствия “ и набеждават кого ли не във всички смъртни грехове, самите те обилно се възползват от опцията да крият налози и такси, както и противозаконни приходи.

На 13 ноември 2015 година компания „ Бивол “ ООД, представлявана от Асен Йорданов, купува аграрен парцел в гр. Малко Търново, околност „ Манастирчето “, с повърхност от 1125 квадратни метра, част от горската територия на страната и с трайно предопределение – „ различен тип дървопроизводствена гора “, за сумата от 100 лв.. Страните по нотариалния акт са заявили категорично пред нотариуса, че това е била фактически уговорената цена сред страните по договорката.

При състояние, че междинната цена на декар, и то земеделска земя, през 2015г. в югоизточния регион на България е близо 600 лв., а цената на декар горска повърхност, изключително в интервала на заменките е стигала и до 8000 лв., излиза наяве, че заявеното от „ Бивол “ ООД пред нотариуса няма по какъв начин да се покрие с действително платеното на продавача. 100 лв. евентуално в действителност са платени по тази договорка от Асен Йорданов, само че единствено за бензин за автомобила му, с цел да се придвижи до Малко Търново.

Причината, с цел да се изповяда сходна договорка на най-малко шест пъти по-ниска цена от пазарната, несъмнено, е прозаична – както да се спестят такси и налози, по този начин и да не се постанова разходът за компанията покупател и приходът на продавача, да се афишират обществено.

„ Зелено дърво” и… зелен хайвер за Национална агенция за приходите
През юни на същата 2015г., „ бивол “-ът Асен Йорданов се снабдява и с нови два парцела, в село Зелено дърво, община Габрово. Този път парцелите са прилежащи, в регулацията на селото и са планувани за застрояване.



Село Зелено дърво е в най-хубавата част от Стана планина
Покупната цена на първия е 1010 лв., а на втория – 1400 лв., които суми са единствено с няколко лв. над данъчните оценки. Прави усещане обаче, че и в двата нотариални акта е планувана солидна наказателна клауза за продавача, в случай че се окаже, че парцелът е съкрушен с тежести. Освен, че е задължен да върне на купувача платената публично по нотариалния акт цена, продавачът поема и обвързване за наказателна клауза, в общ размер по двете покупки, възлизащ на 23 100 лв.. Ситуацията е изцяло аналогична с парцела на Бети Панова, закупен от „ Артекс “, при която договорка също е планувана голяма наказателна клауза в интерес на купувача, и която уговорка съгласно специалисти разкрива действителната цена “под масата “.



Така излиза, че за двете дворни места в село Зелено дърво, „ моралистът “ и добър ценител на „ Апартаментгейт “ Асен Йорданов, действително е заплатил не 2410 лв., а тъкмо 25 510 лв.. Между прочее сходна сума, въпреки да се приближава до действителната, се оказва даже по-ниска от предложения за дворни места в това село, което се популяризира като отстоящо единствено на 5 километра от курортната околност Узана, в която има ски писта. Нещо повече, в интернет попада публикация за подобен по площ парцел с този на Йорданов, за умопомрачителната цена от 160 000 евро.

Разбира се, казусът тук не е, че Йорданов ще кара ски, нито че е решил да си купи два имота, а че върху 23 100 лв. най-вероятно не са платени нито налози към Национална агенция за приходите, нито локални такси към Община Габрово. Още по-голям естествено е моралният проблем за „ Биволъ “, който уебсайт, до момента в който „ мъжествено громи “ злоупотребилите с евтини парцели политици, се оказва, че пазари гора за 100 лв. и вилни места на цени 25 пъти под действителните пазарни.

Атанас Чобанов – рекордьорът. Вила без пари.
Но до момента в който „ Бивол “ ООД и Асен Йорданов въпреки всичко заплащат публично някаква цена за придобиване на парцелите си, а Лозан Панов брои „ крупната “ сума от 26 000 лв. за първокласната си лятна резиденция във Варна, то другият знаков медиен рекетьор – Атанас Чобанов, прочул се и във Франция с измамите си и разследван от френския углавен съд, е купил през 2001г. солидна жилищна постройка дружно с близо декар и половина дворно място в село Варвара, за …0 лв.. Поне тази цифра попада в службата по вписванията в гр. Царево, в раздел „ веществен интерес “ по договорката.

Варвара е известно с един от най-красивите плажове по българското Черноморие, среща се до Ахтопол, в естествен парк „ Странджа “. Дори и през 2001г. цените на парцелите там са доста по-високи от други места на черноморския бряг, поради неповторимата природа, чистия въздух и кристално чистите морски води.

Поради каква причина Чобанов е „ закупил “ вилата и дворното място за 0 лв., е въпрос, който би трябвало да откри своя отговор при възможна инспекция, още повече, че точно районът на Царево е „ биволски “, ще се отнася за упражняван напън и изнудване от Чобанов и Йорданов.

А когато идващият път аплодиращите „ имотните разкрития “ на „ Биволъ “ прочетат за някой парцел на властимащ, добит евтино, добре е да помолят „ честните публицисти “ от този уебсайт първо да проверяват сами себе си.

Може пък да се открият и още парцели, подозрително сменили собствеността си в тяхна изгода, за смешни пари, както и да лъсне истината за това с каква цел манипулират обществото.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР