В последните месеци и дори години спекулациите около здравословното състояние

...
В последните месеци и дори години спекулациите около здравословното състояние
Коментари Харесай

Мистерия обгръща боледуването на африканските президенти

В последните месеци и даже години спекулациите към здравословното положение на най-малко четирима държавни глави на африканския континент нарастват, съгласно Института за панафрикански размишления и диалози. Сред тях са нигерийският водач Мухамаду Бухари (74 г.), президентът на Зимбабве Робърт Мугабе (93 г.), водачът на Ангола Жозе Едуардо душ Сантуш (74 г.) и алжирският президент Абделазиз Бутефлика (80 г.).

Според Bloomberg, тези държавни водачи постоянно оставят страните си във вакуум, до момента в който прекарват доста време в чужбина, където получават здравна помощ.

Техните болести постоянно са защитавани в загадка от обществото, като че ли електоратът няма да гласоподава за тях, в случай че ги разкрият.

Вижте някои от държавните глави в Африка, подбрани от Business Insider, които напоследък станаха обект на медийно внимание поради обхванатите си в мистериозност здравословни проблеми:

Мухамаду Бухари
От годината минаха към този момент близо осем месеца, а нигерийският президент е прекарал по-голямата част от тях прикрит в лондонска болница, където лекува неназована болест надалеч от 180-те милиона нигерийски жители, които му дадоха властта и го избраха да ги изведе от най-сериозната икономическа рецесия в страната от десетилетия.

Продължителното неявяване на Бухари породи лидерска рецесия на няколко пъти, на фона на апелите към него да подаде оставка, в случай че към този момент не разполага с физическите и умствените качества да води най-многолюдната страна в Африка.
74-годишният Бухари обаче надалеч не е единственият африкански президент, чиято работливост и дарба да управлява бяха лимитирани от здравословни проблеми.

Питър Мутарика
През 2016 година президентът на Малави Питър Мутарика отсъства от страната в продължение на седмици, което породи спекулации за неговата гибел, защото обкръжението му не предоставяше съответна информация за това къде се намира той.
При завръщането си в страната 76-годишният Мутарика призна по време на конференция, че е бил в болница в Съединени американски щати, където се е лекувал от ревматизъм.

Мутарика, за който ще счита, че ще се кандидатира за нов мандат, съобщи, че е в съвършено положение, добавяйки, че е здрав, колкото всеки 30-годишен.

Жозе Едуардо душ Сантуш
Президентът на Ангола Жозе Едуардо душ Сантуш отстъстваше от страната през целия месец май, подхранвайки спекулациите, че е мъртъв или неизлечимо болен.

Властите не желаеха да дават информация за неговото местонахождение, до момента в който не се огънаха под натиска на опозицията и организации за отбрана правата на индивида.

Те принудиха въшния министър на страната да разгласи, че 74-годишният душ Сантуш, който е отпред на Ангола от 1979 година, се намира в Испания, където лекува неназовано заболяване.

Робърт Мугабе
Робърт Мугабе е на 93 година и е най-възрастният държавен глава в света. В последните години здравословното му положение очевидно се утежни, главно поради напредналата му възраст.

Той от време на време лети до Сингапур, с цел да се лекува. Има клюки, че Мугабе страда от рак на простата.
От неговото обграждане обаче не престават да упорстват, че множеството му пътувания до Сингапур са свързани с лек проблем с едното му око.

Абделазиз Бутефлика
Смята се, че 84-годишният президент на Алжир Абделазиз Бутефлика е прикрепен към леглото. Той рядко има обществени изяви, откогато получи удар през 2013 година

В няколко случая на Бутефлика му се постановяваше да отсрочва или пренасрочва срещи с посещаващи го високопоставени лица поради влошеното му здраве. Сред тях бе и неочакваната анулация на срещата с немския канцлер Ангела Меркел в столицата Алжир през февруари.

След като месеци наред отсъстваше от публичното полезрение, Бутефлика за последно имаше обществена демонстрация през юли, когато страната празнуваше Деня на независимостта. След близо две десетилетия на власт, мнозина се чудят дали Бутефлика ще може да довърши сегашния си мандат.

Патрис Талон
През юни 2017 година президентът на Бенин Патрис Талон изненада и впечатли мнозина с решението си да разгласи детайлности към проблемите си с простата, поради които се подложи на две интервенции и прекара един месец надалеч от страната, до момента в който се лекуваше в болница в Париж.

Неговите дейности бяха привествани като необичаен образец за африкански държавен водач, който разкрива детайлности за здравословното си положение.

С изказване на своята канцелария, 59-годишният Талон разгласи, че е счел за значимо да осведоми своите сънародници за здравословното си положение.

Източник: profit.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР