В последните месеци българите спорят и се мразят помежду си

...
В последните месеци българите спорят и се мразят помежду си
Коментари Харесай

ПП МИР: Излизането от демографската криза да бъде новата ни национална цел


„ В последните месеци българите спорят и се ненавиждат между тях поради непознати неточности и дела. За да се обединим към наша, българска идея, ни би трябвало единение “, счита водачът на МИР Симеон Славчев

„ По данни на Националния статистически институт (НСИ) по отношение на 2011 година популацията на България е намаляло с 844 000 души. Не приказваме за демографска рецесия, а за демографска злополука, която е сполетяла страната ни. Необходими са незабавни ограничения, с цел да спре изгубването на българската нация.

Справянето с демографската рецесия би трябвало да бъде приоритет на всяко едно българско държавно управление. Демографската политика явно не е приоритет и на настоящия съдружен кабинет. “

Това съобщи при откриването на кръгла маса на тематика „ Демографията – ключ към бъдещето на България “, проведена от политическа партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие), ръководителят ѝ Симеон Славчев.

На събитието, извършено в Гранд Хотел Милениум София, бе показан моделът на партията за справяне с демографската рецесия в страната.

Българската стопанска система би трябвало да стане работеща и ефикасна – това е първият акцент в модела за справяне с демографката рецесия, който оферират от партията. Според представителите на партия МИР това може да стане посредством въвеждането на социално-пазарното стопанство като основа на българската стопанска система.

„ Същността на социално-пазарното стопанство е в уравновесеното деяние на двата структуроопределящи правилото – този на свободата и този на справедливостта. То открива правдивост и въодушевява младежите, като предизвиква предприемаческия дух. Това е пътят създаване на същинска междинна класа, каквато, за жалост, сега в България няма, както и към сдобряване на българското общество на база общности и полезности.

В последните месеци българите спорят и се ненавиждат между тях поради непознати неточности и дела. За да се обединим към наша, българска идея, ни би трябвало единение. Излизането на България от демографската рецесия би трябвало да бъде нашата национална идея “, сподели още водачът на партия МИР Симеон Славчев.

Създаване на Министерство на фамилията и битка с демографската рецесия е измежду концепциите, стартирани от партия МИР.

Предложенията на партията за справяне с демографската рецесия в България бяха показани от Атанас Кацарчев , финансист и член на управлението на партията. Сред главните акценти в тях са въвеждането на фамилно подоходно облагане, компенсации за развъждане на дете (на база на сумарния застрахователен приход на родителите или на по-високия приход, до навършване на 2-годишна възраст на детето, в размер на 70% от осигурителния приход при раждане на първо дете, 80% - при раждане на второ и на 100% при раждане на трето и последващи деца); правна отбрана на родителите против уволняване до навършване на 14-годишна възраст на детето; държавно подкрепяне за покупката на жилище ; обезпечаване на достъп до безвъзмездни държавни или общински ясли и детски градини , гратис опазване на здравето и медикаменти за деца до 18-годишна възраст; гратис обучение (необходимите учебници, пособия и механически средства да бъдат обезпечавани от съответните образователни заведения); безвъзмезден градски превоз и понижение за междуградски пътувания за деца, възпитаници и студенти).

В кръглата маса присъединяване взе и ръководителят на Националния статистически институт (НСИ) Сергей Цветарски . По думите му, демографията задава смисъла на съществуването на един народ .

„ Въпросът не е единствено в насърчаването на раждаемостта. Смятам, че политиката на страната би трябвало да бъде ориентирана към грижата за към този момент роденото дете. Стимулирането на раждането е значимо, само че не можем да се ограничим до такава степен. С просто око се вижда утежняването на структурите на популацията – то става все по-необразовано. Демографската политика би трябвало да е фокусирана върху синхронизирането на резултатите от останалите секторни политики “, сподели още Цветарски.

Любомир Каримански , ръководител на бюджетната комисия в Народното събрание на Република България, разяснява, че с изключение на казуса с намаляването на популацията, на дневен ред е казусът с предварителната защита и опазването на здравето.

„ Начинът на ни на живот става все по-нездравословен. Всичко това, обаче, е обвързвано с обедняването и невъзможността българинът да си разреши да живее здравословно . Това е цикъл, който би трябвало да бъде прегледан от всяка една негова точка. В противоположен случай, няма да можем да го затворим сполучливо и да се оправим с намаляването на раждаемостта. На първо място, би трябвало да спрем обедняването на хората “, счита Каримански.

Доц. доктор Косьо Стойчев , началник на катедра „ Регионална и политическа география “ към Геолого-географския факултет на СУ „ Св. Климент Охридски “, сложи акцент върху сегрегацията, която просветителната система в България реализира върху децата след 7-ми клас: „ Позволяваме си да разделим децата на такива, които учат в елитни и неелитни гимназии. В един доста ранен стадий от личностното им развиване и от процеса на предопределяне на публичните групи дефинираме кои ще са децата, които ще печелят олимпиадите и с които ще се гордеем. Това са и тези, които ще са най-хубавите кандидат-студенти след време и за които изготвяме рекомендации да продължат образованието си в западни университети. Образователната система е основала един съвършен канал за брейн дрейн (braindrain – „ приключване на мозъци “). По този метод и дамите, които като се изключи че са интелигентни, са във фертилна възраст и съставляват демографското бъдещето на България, напущат страната. Образователната ни система катализира процеса по излизане на нашите деца. “

Петьо Костадинов, политолог и футболен сътрудник, прикани за неотложно правене на Харта за неотменима и предпочитана институционална отговорност по демографския развой с автограф и единодушие от страна на политическите и неправителствени организации.

В кръглата маса присъединяване взе и Златина Найденова , и.д. шеф на отдел „ Жизнено ниво и демографска политика “ в Министерство на труда и обществената политика (МТСП). Тя заяви, че въз основа на предстоящите дефинитивни данни от преброяването на популацията през идната година ще бъде образувана необятна работна група, която да актуализира националния документ за демографско развиване на България.

*платен материал
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР