В последните години всички сме свидетели на климатични промени, които

...
В последните години всички сме свидетели на климатични промени, които
Коментари Харесай

Задава ли се нова ледникова епоха

В последните години всички сме очевидци на климатични промени, които стават все по-притеснителни, както и прогнозите на бъдещето на планетата. Повишаването на междинните годишни температури е реалност, както и топенето на вековни ледници. А в този момент учените следят още една не по-малко притеснителна наклонност. 
 Климатичните промени и краят на света, до който ще доведат
Кога и по какъв начин ще изчезне животът на Земята

Прогнозите не са по никакъв начин оптимистични

Гълфстрийм е извънредно значима система от морски течения, която регулира климата в Северното полукълбо. От години се следи сериозна смяна в неговата същност и в този момент за следващ път чуваме предизвестието, че в напълно близко бъдеще това може да стане причина за обилни катаклизми.

Като съществена причина за измененията в Гълфстрийм се означи топенето на глетчерите. Чрез комплицирани компютърни калкулации откриватели откриват, че затоплянето на Земята води до необратими промени в морските течения, които ще са придружени със доста повишение на морското равнище и фрапантно намаление на температурите в едно региони, както и доста повишение на други.

Could Climate Change Shut Down the Gulf Stream?
Slowing of Gulf Stream would increase sea levels in the Caribbean & Gulf [8th para from bottom]
— Doing Things Differently (@dtdchange)
Гълфстрийм е част от Атлантическата меридионална преобръщаща циркулация. Тя работи като гигантска световна конвейерна лента, отвеждаща топла вода от тропиците към далечния северен Атлантик, където водата се охлажда, става по-солена и потъва надълбоко в океан, преди да се популяризира на юг.

Теченията носят топлота и са виновни за доста по-мекия климат в Северното полукълбо. Но климатичните промени нарушават тази непоклатимост, както и салдото сред температура и соленост на водата, от който в действителност зависи резултатът от теченията. 

Учените знаят, че преди 12 хиляди години Атлантическата циркулация стопира да действа, което е последвано от интензивно размразяване на ледници. Затова и за тях е значимо да открият дали и по кое време това може още веднъж да се случи. 
 Снимка 653406

Чрез компютърни симулации се потвърждава, че с увеличение на количеството прясна вода от размразяване на ледове и по-обилни превалявания, силата на морските течения последователно понижава, до момента в който отслабне напълно. Все още учените не могат да се ангажират с съответни периоди по кое време това може да се случи в реалност, само че са безапелационни, че " се насочваме към повратната точка на изменението на климата ", цитират ги от CNN.

А последствията могат да бъдат в действителност пагубни както за планетата, по този начин и за човечеството. В някои елементи на Европа температурите могат да се намалят с до 30 градуса за един век, което ще докара до напълно друг климат в границите на едно-две десетилетия. А акомодацията на хора и животни към сходни внезапни е доста сложна, съвсем невъзможна.
 Снимка 306963

В страните в южното полукълбо пък се предвижда доста стопляне, до момента в който влажните и сухите сезони в Амазонка може да претърпят трансформира, която да аргументи съществени разстройства в локалните екосистеми. Колапсът на системата от течения може да докара и до повишение на морското ниво с към един метър, което също е не по-малко притеснително.

Въпреки използването на комплицирани компютърни модели, учените се притесняват, че прогнозите им може да се окажат неверни и повратната точка във действието на морските течения в действителност да е доста по-близо, в сравнение с се допуска. 
 Бирата и климатичните промени - по какъв начин ще сe промени обичаната напитка
И бирата няма да е това, което e

Неизбежни промени

Проучване от 2021 година откри, че атлантическата циркулация е по-слаба от всеки път за последните 1000 години. Миналата година пък беше публикуван доклад, съгласно който циркулацията е допустимо да спре да действа още през 2025 година Затова не трябва да забравяме, че и тази заплаха, обвързвана с климатичните промени, е надвиснала над главата ни.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР