В последните години учени астрономи откриха десетки планети, за които

...
В последните години учени астрономи откриха десетки планети, за които
Коментари Харесай

Учени показаха как изглежда Земята от извънземна гледна точка

В последните години учени астрономи откриха десетки планети, за които се допуска, че имат условия за живот. Повечето от тях са на доста огромно разстояние и за момента мъчно може да се мисли за тяхното колонизиране. Съвременните технологии към този момент разрешават при проучването на екзопланетите безусловно да се види всяка точка със светлина по повърхността ѝ.

Как обаче би изглеждала Земята от няколко светлинни години разстояние? И по какъв начин нейният облик може да помогне в търсенето на извънземен живот? Отговорите на тези въпроси потърси екип от учени, а резултатът беше публикуван от обява в списание Science.

За да ускорят процеса на търсене на нова планета за живот, астрономите взеха решение да извърнат фокуса върху Земята. Чрез определяне на всяка смяна в светимостта на една дребна точка на планетата, учените проучват кривите на светимостта на Земята, като че ли е на доста светлинни години.

След обработването на към 10 хиляди фотоси от сателит на НАСА, който се намира на границата на гравитационния баланс сред Земята и Слънцето, като това му разрешава да вижда единствено дневната страна на планетата, те направиха фотография на Земята, както би я видял някой от разстояние няколко светлинни години.

Снимките са правени на 10 характерни дължини на вълната на всеки един до два часа през 2016 и 2017 година За да моделират извънземната позиция, откривателите понижават изображенията до едно свидетелствуване на яркостта за всяка дължина на вълната. Така десетте точки на вълната дават 10 криви на светимостта, които астроном би могъл да следи, в случай че изследва Земя в продължение на две години на огромно разстояние.

Сравнявайки кривите с истинските изображения и взимайки поради 24-часовото въртене на Земята, учените направиха контурна карта на сушата и водите на планетата. Черните линии на изображението демонстрират приблизителната брегова линия. Благодарение на тях при последващи проучвания на екзопланети астрономите ще могат да преценяват дали на тях има водни запаси, които са основни за живот.

От публикуваната двуизмерна фотография на Земята могат да се очертаят Африка (в центъра), Азия (горе вдясно) и Америка (вляво). Засега обаче тази карта не може да даде мечтаната резолюция, с която действително да се види по какъв начин наподобява самата планета.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР