В последните години шефът на Хаас Гюнтер Щайнер е един

...
В последните години шефът на Хаас Гюнтер Щайнер е един
Коментари Харесай

Гюнтер Щайнер: 200 дни с Карлос Сайнц

В последните години шефът на Хаас Гюнтер Щайнер е един от най-популярните ръководители на тимове във Формула 1. До огромна степен тази известност италианецът дължи на документалната поредност на Нетфликс за Формула 1 Drive to Survive. Но пътят на Щайнер в моторните спортове стартира доста по-рано и в действителност той е един от дребното шефове на тимове, натрупали опит в международния рали шампионат (WRC) и по-късно минали във Формула 1.

В края на предишния век и началото на този Щайнер работи в М-Спорт, а от 2001 се трансферира напълно във Формула 1. Точно от интервала му в ралитата е историята с Карлос Сайнц, която Щайнер описа в подкаста на Бекс Уилямс, отдаден на WRC.

Става въпрос за сезон 1993, когато Jolly Club съставлява Ланча с частна стратегия в WRC, а това е и последният сезон на легендата Delta HF Integrale. През този сезон отборът употребява четирима водачи: Сайнц кара с съвсем цялостна стратегия, съвсем същото важи и за Андреа Агити, Густаво Трелес започва в 4 ралита, а Дарио Черато - в едно. Кампанията се оказа отчаяние за Сайнц - след две международни трофеи той стигна единствено до едно второ място през сезона - в Гърция плюс две четвърти места.
 Рованпера останал отчаян от темпото си в Испания Рованпера останал отчаян от темпото си в Испания
Това е много преди Гюнтер да отиде при Малкълм Уилсън и през 1993 година той е монтьор в Jolly Club и дава отговор за екипа, който работи с екипажите по описването на правите.
 Себ Ожие ще има нов навигатор за рали „ Япония “ Себ Ожие ще има нов навигатор за рали „ Япония “
“Участвах в тестванията, описването на стадиите и надпреварите, прекарах 200 дни от 1993 година с Карлос Сайнц - напомни си Щайнер със смях. - Това оставя следи, малко съм повреден. ”

Разбира се, WRC през първата половина на 90-те години е много по-различен шампионат в съпоставяне със в този момент.
 Щайнер разкри един фактор, който може да помогне да Шумахер да остане в Хаас Щайнер разкри един фактор, който може да помогне да Шумахер да остане в Хаас
“Едно време нямаше такива ограничавания в тестванията, можеше да тестваме колкото желаеме. Прекарвахме три седмици на едно място - проби, разказване на стадиите и най-после - ралито. Беше тежко. Тогава нямахме мобилни телефони, описвахме без поддръжка от отбора. Ако нещо се повреди по колата, би трябвало да се оправи на място, няма на кого да се обадиш, оправяш се самичък. А когато бяхме в Гърция или Африка и нещо се повреди или го оправяш, или гледаш в профил. При втория вид водачът не е удовлетворен и като се върнеш в базата те уволняват. Беше сурово, само че забавно предизвикателство. ”
 Кале Рованпера получи специфичен подарък от фамилията на Колин Макрей Кале Рованпера получи специфичен подарък от фамилията на Колин Макрей
Какви са обаче спомените на Щайнер от Карлос Сайнц-старши?

“Карлос има невероятна работна нравственос, отношение към работата, което е предал и на сина си, който в този момент кара за Ферари във Формула 1 - изясни Щайнер. - За тази година с Карлос научих доста. Той е същински професионалест. Научих доста за дисциплината, за това, че би трябвало да работиш настойчиво, в случай че искаш да постигнеш нещо. Със Сайнц-младши постоянно се майтапим по тази тематика, тъй като когато Карлос кара в рали “Дакар ” беше същото - той беше първият, който става заран и последният, който си ляга. ”

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите надпревари от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР