В последните години обяснението, че спортът помага на хората да

...
В последните години обяснението, че спортът помага на хората да
Коментари Харесай

Повече от две трети от спонсорите в американския спорт са вредни храни и напитки

В последните години обяснението, че спортът оказва помощ на хората да живеят здравословно закупи различен смисъл, най-малко в Съединени американски щати. Напоследък нездравословните храни и спортът са толкоз преплетени, че наподобява не могат едни без други. Специализирано изследване, оповестено в списание Pediatrics демонстрира, че 76% от питателните артикули, които са рекламирани в спорта са нездравословни (junk food). Същото се отнася и за напитките, от които 52.4% съдържат захар.

Проучването се концентрира върху десетте най-популярни спорта измежду децата и младежите, както и най-популярните спортни тимове в Съединени американски щати. Според предоставените данни са регистрирани единствено случаите, в които логото на дадена компания участва в рекламен видеоклип, посредством банер или пък в специфична рекламна акция.

" Ние сме съществено загрижени, че всичко това може да има отрицателен резултат и влияние върху избора на децата какво да ядат ", споделя Мари Браг, един от създателите в изследването и помощник в катедрата по сигурност на храненето в Медицинската школа в Ню Йорк.

" Разбира се, че има тясна връзка сред спортните клубове, както и фирмите, които популяризират, само че те би трябвало да обмислят какво оферират, а освен да търсят облага ", прибавя тя.

" Пепси " е една от фирмите, потърсени за отговор на изследването. В публично известие се споделя, че " компанията е поела отговорност да показва своите посланици като модели на подражателство. Затова ние не популяризираме на деца под 12 години ".

Проучването осъжда и слагането на етикети на обособени храни, както беше направено по време на Супербоул LII. Мачът за купата в Националната футболна лига (НФЛ) постоянно притегля голям брой рекламодатели. В една от тях един от чипсовете беше показан като " формалният чипс на НФЛ ", а съгласно създателите на изследването това не е добре.

" Логото на компанията беше до това на НФЛ, което подтиква хората да употребяват нездравословната храна, до момента в който гледат футболните мачове ", изясняват още създателите на проучването.

 Пиенето на бира и яденето на нездравословна храна е част от културата на почитателите в Съединени американски щати.
© Associated Press

Пиенето на бира и яденето на нездравословна храна е част от културата на почитателите в Съединени американски щати.

В Съединените щати затлъстяването измежду децата е един от огромните проблеми. Неговото разпространяване е 17%, което визира 12.7 милиона деца и младежи. Изчислено е, че съвсем едно на всеки пет деца и младежи на възраст от 6 до 19 години има проблем със затлъстяване. Световната здравна организация назова детското затлъстяване едно от най-сериозните здравни провокации на 21 век.

" Телевизията и интернет се трансфораха в платформа за програмиране. И можем да кажем, че те програмират децата да желаят нездравословна храна ", споделя доктор Дейвид Лудвиг, който е професор в Медицинския институт в Харвард. " Така че родителите би трябвало да пазят домашната среда. Също по този начин и спортовете са длъжни да мислят какво популяризират ".

Американската асоциация за питиета също взе отношение след публикуването на проучването. Според нея " продуктите са напълно ориентирани към възрастните и не са за деца. Това е ясно упоменато ". На процедура обаче обстановката се трансформира в обаян кръг, където никой няма виновност.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР