В последните години общините по цяла Европа са се сблъсквали

...
В последните години общините по цяла Европа са се сблъсквали
Коментари Харесай

Финансовите корекции по проектите с европейските средства създават огромни проблеми за общините

В последните години общините по цяла Европа са се сблъсквали със обилни провокации по отношение на осъществяването на планове, финансирани с европейски средства . Финансовите корекции, които са наложени върху тези планове, основават големи проблеми за общините и локалните управляващи . Този проблем се преглежда като сериозен проблем както от локално, по този начин и от национално равнище.

Кметът на Враца Калин Каменов споделя своя опит и мнение по тематиката. Според него глобите, наложени по плановете , финансирани с европейски средства, са толкоз огромни, че основават действителна опция за финансови усложнения на огромна част от общините. Той акцентира, че наложените корекции засягат 96% от общините, което наподобява като извънредно висок % и съставлява доста задължение за локалните бюджети .

Една от главните рецензии, отправяни към настоящата методика за установяване на финансовите корекции , е нейната трудност и неяснота. Методиката, по която се дефинират тези корекции, не постоянно отразява действителните потребности и благоприятни условия на общините. Този факт води до несправедливи или тежки корекции , които оказват сериозен напън върху локалните бюджети.

Калин Каменов акцентира значимостта от преразглеждане на методиката и процеса на налагане на финансови корекции . Той предлага образци, където корекциите могат да бъдат несправедливи, като да вземем за пример случаи, където община избира компания за строителство без инженер в екипа и по-късно се постанова промяна за занижени критерии

Кметът на Враца загатна, че в Румъния огромна част от глобите се поемат като ангажимент от страната , като това може да бъде модел за разглеждане и в България.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР