В последните години музеите не са това, което бяха. От

...
В последните години музеите не са това, което бяха. От
Коментари Харесай

Музеят, който се слива с природата

В последните години музеите не са това, което бяха . От скучни здания с експонати, те от ден на ден се трансформират в дом на модерните технологии. Някои пък безусловно се сливат с околната среда, с цел да обезпечат едно незабравимо прекарване за посетителите си.

Точно като The Whale - нов музей на остров Андоя, част от Норвегия, намиращ се в Северния полярен кръг, който се чака да отвори порти през юни 2023 година

Проектът е въодушевен от типичния за скандинавците минимализъм, а концепцията за основаването му е да се обезпечи опция за наблюдаване на локалната популация от китове .

The Whale is a viewpoint for whale watching in Norway that will resemble a giant rock outcrop:
— Dezeen (@dezeen)
Именно островът е едно от най-хубавите места на света за целогодишно наблюдаване на големите бозайници . Това е по този начин и поради подводния каньон, който се намира тук, и през всички месеци притегля мъжки кашалоти.

С малко повече шанс можем да забележим и косатки, даже и делфини. А сходна естествена атракция е просто грехота да не се оползотвори по най-хубавия метод.

PICTURES: A museum called 'The Whale' in opening in Norway and it is a feast for the eyes. The site is situated in close proximity to whale migration paths and a settlement mound dating back to Viking times.
— Getaway Magazine (@GetawayMagazine)
Дизайнът е дело на архитектурното студио от Копенхаген Dorte Mandrup. Цялостната идея е съобразена с заобикалящата околна среда и с желанието постройката оптимално да се слива с нея . Затова и покривът ще бъде затрупан с камъни, които ще се напукат, а сред тях ще израсте мъх. Така цялостният образ е като на голяма канара, предава Bored Panda.

Luxe>Promising Whale-Shaped Building in Norway - «The Whale» sera u...
— LuxeGlamTouch (@LuxeGlamTouch)
Освен зали за наблюдаване на китовете под и над морската повърхнина, в The Whale са планувани и разнообразни музейни пространства, офиси и даже кафене - с панорамна панорама, несъмнено.

A Whale of a time – The concept of the whale by Dorte Mandrup sweeps in and out of the rocky land space of the Andenes in northern Norway, as an exhibition space dedicated to the site and its majestic marine residents.
Design and Photograph: @dorte_mandrup
— Home & Design TRENDS (@TRENDSMagIndia)
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР