В последните години мусоните и тропическите бури са все по-чести

...
В последните години мусоните и тропическите бури са все по-чести
Коментари Харесай

Малдивите може да изчезнат до края на века

В последните години мусоните и тропическите стихии са все по-чести и по-силни. Те усилват естествената крайбрежна ерозия, и на процедура безусловно островите се свиват.

Най-тежък е казусът с фрапантната загуба на коралите на архипелага, тъй като повишаващите се температури на морето убиват кораловите рифове, а това оказва опустошително влияние върху цялата верига от живи организми както на сушата, по този начин и в морето. А рифовете са от основно значение за оцеляването на острова, като освен са основна част от цялата морска екосистема, само че обезпечават отбрана на бреговата линия, споделя Азим Мустаг, морски академик в Small Island Research Group, основана в столицата на Малдивите - Мале.

Той следи положението на кораловия риф на архипелага, а откритията му са притеснителни. „ Рифовете не се възвръщат толкоз бързо, колкото преди. Кораловият риф е основата на живота тук. Ние сме страна в средата на Индийския океан и към рифа няма други източници на хранителни субстанции, това е домът на съвсем целия ни морски живот “, споделя ученият. И признава, че няма подозрения за какво умират коралите – поради промените в климата. Заради световното стопляне и равнището на моретата се повишава, като данните за Малдивите демонстрират, че то се е повишило с 3-4 мм единствено през последната година.

„ Това значи, че тези ниско ситуирани острови могат да бъдат изцяло под вода през идващото десетилетие. Друг, още по-голям проблем за островите, е ерозията на крайбрежията.

Д-р Абдула Насир, държавен министър на околната среда на Малдивите, е морски академик, който събира данни от всички острови от архипелага.

„ Много сме обезпокоени за околната среда, само че и за хората, които живеят на островите. Малдивите имат 168 острова, а жителите на повече от 90% от тях признават, че морето непрестанно „ гълта “ час от линията. Ако в скоро време не се откри решение на казуса, държавното управление на Малдивите може да заповяда насилствена евакуация, сподели още Насир.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР