В последните години качеството на въздуха в София и в

...
В последните години качеството на въздуха в София и в
Коментари Харесай

Качеството на въздуха се подобрява


В последните години качеството на въздуха в София и в други градове от страната са усъвършенства и влизаме в категориите на нормите, които са заложени. В това увери екоминистърът Юлиян Попов по време на присъединяване си в Комисията по околната среда и водите в Народното събрание.

По думите му това, че качеството на въздуха е в нормата не е утешение, а би трябвало да се работи още. Трябва да се грижим за по-добро качество на въздуха, тъй като Европейския съюз се движи към по-стриктни правила за качеството на въздуха, разяснява Попов.

Той посочи, че не е допустимо да се откри с акуратност до каква степен подмяната на отоплителните уреди са спомогнали за възстановяване качеството на въздуха. Има и различен проблем, който екоминистърът анонсира - в България всеобщо се отстраняват филтри и катализатори на колите и така нататък Министерство на околната среда и водите (МОСВ) са водили диалог с Министерство на вътрешните работи и се оказало, че е доста мъчно да се заловен тези, които популяризират услугата за унищожаване на филтри и катализатори, са направили закононарушение.

Юлиян Попов добави още, че отчетът на Министерство на околната среда и водите за неприятните миризми от инсенираторите е подготвен. Резултатите са доста ползи и доста информативни, загатна екоминистърът.

Зам.-министърът на околната среда и водите Ренета Колева добави, че наклонността за подобряването на въздуха на територията на цялата страна е за възстановяване, като за 2022 година е реализиран прогрес в съвсем всички агломерации на територията на страната. Русе, Смолян, Монтана и Пловдив не са постигнали нужните агломерации по повод качеството на атмосферния въздух.

Варна, София, Девня, Бургас, Стара Загора, Хасково, Несебър и Гълъбово са постигнали цялостно сходство на средногодишната норма на фини прахови частици за 2022 година

През 2023 година обаче Русе и Смолян съумяват да реализират среднодневната норма на фини прахови частици.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР