В последните години има възраждане на антисемитизма и ксенофобията, каза

...
В последните години има възраждане на антисемитизма и ксенофобията, каза
Коментари Харесай

Иван Гешев на старта на STOP HATE SPEECH: Има възраждане на антисемитизма и ксенофобията

В последните години има възобновление на антисемитизма и ксенофобията, сподели основният прокурор Иван Гешев при откриването на интернационалната конференция на тематика " STOP HATE SPEECH ", проведена от Прокуратурата на България, взаимно с Европейската еврейска асоциация.

По думите на обвинител №1 случаите на дискриминация на база пол, полова ориентировка, засягане на правата на малцинствата и други антидемократични трендове са от ден на ден. 

" От десетилетия в центъра на столицата спокойно съжителстват един до различен православен храм, джамия, синагога и католическа катедрала. Така, както постоянно в България сме живели дружно. И съм сигурен, че ще продължим да даваме нашия позитивен образец. Лошото е по-лесно, сложното е да бъдеш добър. Да бъдеш човек в безчовечен времена, като през Втората международна война, когато българският народ дружно с БПЦ, представители на страната, избавиха всички свои съграждани евреи, макар че България беше съдружник на нацистка Германия ", съобщи Иван Гешев. 

Той обаче уточни, че след експанзията на Русия в Украйна наподобява не се учим от историята. " А с цел да не се повторят случаи като Холокоста, трябват дейности. Преди делата обаче са думите. Нека помним, че първоначално е словото и злото стартира с тирада на омразата и би трябвало да се борим с каузи против нея ", прикани основният прокурор.

Събитие от сходен мащаб се организира за първи път у нас и в него вземат участие основни и висши прокурори от страни от Европейския съюз и района, висши духовници от разнообразни вероизповедания, представители на държавни институции, на неправителствени организации, университетските среди, правозащитници, цивилен деятели.

Основната цел на конференцията е да сътвори платформа за продан на опит и положителни практики, които да спомогнат за дейно и навременно противопоставяне на ксенофобски, антисемитски и дискриминационни прояви, както и против подбуждането и осъществяването на закононарушения от ненавист, изясняват от прокуратурата.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР