В последните години думата блокчейн все повече започна да се

...
В последните години думата блокчейн все повече започна да се
Коментари Харесай

Блокчейн технологията: Как тя може да трансформира индустриите отвъд криптовалутата

В последните години думата " блокчейн " от ден на ден стартира да се промъква и да намира мястото си в диалозите на финансисти и софтуерни специалисти. Вече всеки може да наблюдава онлайн настоящата биткойн цена, и от ден на ден хора имат интерес да схванат повече за тази новаторска технология, както и за нейните приложения оттатък сферата на цифровите валути.

Какво в действителност е блокчейн?

Блокчейн е технология, която разрешава основаването на обществен и нерушим указател за записване на преводи или данни. Той се състои от верига от блокове, като всеки от тях съдържа лист от данни, както и неповторим идентификатор (хеш). Веригата от блокове е разпределена сред голям брой компютри, наречени възли, които работят дружно за поддържането и сигурността на системата.

Едно от основните свойства на блокчейн е, че той е неизменен. Веднъж записани, данните в него не могат да бъдат елементарно променяни или изтривани. Това обезпечава бистрота и надеждност на информацията и спомага за понижаването на риска от измами и фалшификации.

Друго значимо свойство на блокчейн е, че той е децентрализиран. Вместо да има една централна институция, която управлява и ръководи цялата система, блокчейнът се популяризира и поддържа от голям брой участници и възли. Това подсигурява по-високо равнище на сигурност и доста понижава риска от единични точки на отвод или злоупотреби.

Какви са приложенията на блокчейн оттатък криптовалутите?

Блокчейн технологията е необятно употребена в криптовалути като Биткойн и Етериум, където служи за записване и инспекция на преводи. Въпреки това, тя има и необятен набор от други приложения, които евентуално могат да преобразят позитивно сферите, в които се употребява.

Управлението на вериги на доставките

Едно практично място, където блокчейн технологията може да бъде потребна е ръководството на вериги на доставки. В този случай тя може да бъде употребена за следене на продуктите от тяхното производството до доставката им до крайния консуматор. Подобно при потреблението на блокчейн при криптовалутите, тук технологията може да обезпечи бистрота и да потвърди достоверността на стоката и нейното качество.

Доставяне на финансови услуги и ръководство на данни

В региона на финансовите услуги, блокчейн може да промени метода, по който се правят преводите. Технологията може да обезпечи по-бързи и по-евтини способи за превеждане на пари сред разнообразни страни, компании и институции без нуждата от медиатори и спомагателни такси.

Освен това, блокчейн може да бъде употребен за ръководство на данни. Вместо централизирани бази данни, които са податливи на злоупотреби или хакерски офанзиви, блокчейн предлага несъмнено и децентрализирано ръководство на информация. Това обезпечава нараснала отбрана и надзор към достъпа до нея.

Идентификацията на персоналните данни

Друго значимо приложение на блокчейн технологията е в региона на идентификацията и ръководството на персонални данни. Тя може да даде децентрализирана система за тяхното менажиране, където потребителите имат цялостен надзор върху своите данни и могат да споделят единствено нужната информация със съответните услуги или организации.

Блокчейн в енергетиката

В бранша на енергийната промишленост, блокчейн може да се употребява за транспарантното следене и ръководство на енергийни запаси. Действия като разпределението на електричество от възобновими източници или търговия със първични материали могат да бъдат осъществени по елементарен и сигурен метод.

Важно е да се означи, че предоставената информация не съставлява финансов съвет. Инвестирането в криптовалути и обвързваните с тях действия носят риск от финансови загуби, както и всеки различен тип вложения. Всяко лице би трябвало единствено да се запознае с рисковете и да извърши лично изследване, вземайки поради своите самостоятелни потребности и цели, преди да се ангажира с криптовалути. Пазарът на криптовалути е подложен на забележителна волатилност.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР