В последните години доста неща "позеленяха" в енергетиката, но в

В последните години доста неща "позеленяха" в енергетиката, но в ...

Целите за нулеви въглеродни емисии са далеч от реализацията


В последните години доста неща "позеленяха" в енергетиката, но в някои страни изпълнението на целите за нулеви емисии въглероден диоксид до 2050 година все още изглежда илюзорно, смята анализаторът Джон Кемп от Ройтерс. Тази цел е символична и важна от гледна точка на политиките, но засега не се върви към нея с достатъчно бързи темпове.

Потреблението на енергия в световен мащаб расте заедно с увеличаващото се население и доходите, смята експертът. И въпреки че производството емитира по-малко въглерод, тенденцията не е достатъчно бърза, за да бъдат изпълнени поставените цели.Още по темата

Годишно глобалното потребление на енергия расте със средно 1,3% в последните 10 години. Това води до увеличение на емисиите въглероден диоксид със средно 0,5% годишно. Тази тенденция се наблюдаваше до пандемията от коронавируса.

В развитите икономики производството на електроенергия бавно се замества - от въглища с газ и възобновяеми източници, както и има повишаване на енергийната ефективност. Така потреблението през последните 10 години расте слабо - с около 0,4% на година, а емисиите намаляват - с 0,4 на сто, показват данни на BP.

Най-съществено намаление на емисиите се вижда в Дания (-4% годишно), Великобритания (-2,8%) и Италия (-1,8%).
Но в развиващия се свят нещата не стоят така - потреблението на енергия там расте със средно 3,1% на година, а емисиите - с 2,5%. Най-голям е ръстът във Виетнам (10,8%), както и Индонезия (5%), Индия (4,5%), Китай (2,5%) и Бразилия (2,3%).

В резултат глобалните въглеродни емисии достигнаха до рекордно ниво през 2019 година - 34,2 млрд. тона. За сравнение, 10 години по-рано те бяха 29,7 млрд. тона, а през 1999 година - 23,1 млрд. тона.

Увеличаването на емисиите се пречупи през 2020 година заради пандемията - карантините и затворените бизнеси намалиха потреблението, а съответно и производството на енергия. Но блокадите и мерките вече се облекчават и според анализатори емисиите въглероден диоксид ще се увеличат и достигнат нов рекорд в периода 2023 - 2024 година.

Така че, без по-бързи действия и всеобхватни усилия, включително и на развиващите се икономики, целите за опазване на климата до голяма степен ще бъдат пропуснати, пише в заключение Кемп.

Източник: investor.bg