В последните година и половина, две всичко в България беше

...
В последните година и половина, две всичко в България беше
Коментари Харесай

Иван Гешев: Чрез политическа пропаганда се извършва нападение срещу прокуратурата

В последните година и половина, две всичко в България беше политика, за злощастие българска политика. Фактите и причините нямаха никаква значение. Има действителна заплаха от засягане на върховнството на закона, правовата страна, на правата на индивида. Има заплаха от срутване на европейския ни дом и това да докара до " затискане " на всички българи. Тази заплаха е във всички направления. Когато са атакувани магистрати, основният прокурор е задължен да приказва. Атакуват се освен магистрати, само че и техните фамилии. Това съобщи основният прокурор Иван Гешев в предаването " Офанзива " по NOVA NEWS.

" Под правосъдна промяна част от българските политици схващат преодоляването на прокуратурата. За разлика от италианската страна, българската прокуратура не беше подкрепена от държавната власт в битката й с това, което се назовава мафия. Прокуратурата е единствената бариера пред нарушаването на правата на българските жители. Ние се връщаме към равнища на престъпност от преди 25 и повече години, регресът е доста бърз ", сподели Гешев.

На въпрос дали е свободен човек, основният прокурор сподели на смешка, че единственият човек, който го управлява е неговата брачна половинка.

Според Иван Гешев закриването на профилираната прокуратура е все едно италианската страна да закрие " Антимафия ". " Ще бъдат размразени активи за 3 милиарда лв. на хора, против които се водят каузи. Аз съм в наказателното следствие от 1995 година и мога да кажа, че няма никакви юридически причини за това закриване ", добави Иван Гешев в коментар какви ще са последствията от закриването на спецправосъдието.

Осъдителните присъди са към 97 % - за проведена пръстъпност, тероризъм и корупция. За корупцията може би още не е реализирано сходно равнище, разкри основният прокурор.

" Спецправосъдието не е политическа бухалка - дано да ми покажат някой от настоящето ръководещо болшинство, който да е разследван. За разлика от предходното болшинство - имаме задържан министър, зам.-министър, имаме обвинявания във Държавна фирма " Земеделие ". Ако употребяват този термин " бухалка ", че е против престъпността - това не е причина за неодобрение ", сподели той.

" Аз се уморих да дублирам, че очевидно тези, които приказват тези неща от политическата сфера, не четат българските закони и конституцията. Промените, които вършат основния прокурор само административен началник на прокуратурата, са инициирани през 2016 година от тогавашния министър на Бойко Борисов Христо Иванов и неговата началничка на кабинета и настоящ министър на правораздаването Надежда Йорданова ". Това добави още Иван Гешев.

По тъй наречените проблем " Жоси " той сподели, че няма връзка сред обстоятелствата и това, което е описала Надежда Йорданова. " Притеснява ме, че Йорданова не съумя да отговори какво неприятно има в това да се подарява Йовков и Вазов на БХК - това съгласно нея било враждебно и нападателно държание. Не ме тормози нищо в настояването на госпожа Йорданова. Що се отнася до този проблем " Жоси " - единственото правилно е, че татко ми се споделя Стоимен Гешев. Другото правилно нещо е, че всичко това му се случва, тъй като синът му е основен прокурор. Той не е придобил дялове, или вероятно може да се каже, че се получават два дяла за 100 лева Аз не виждам нищо неправилно в едни гражданско-правни дейности, в които аз не съм взел участие. Категорично споделям, че не знам къде ми е акта за раждане ", пошегува се основният прокурор.

" ГДБОП ревизира този тъй наречените " проблем " - тя няма право да ревизира този проблем, тъй като няма право да ревизира магистрат. И по тази причина постановява отвод. Но справката попада в Министерството на правораздаването и Надежда Йорданова я ползва към настояването за отстраняването на основния прокурор. Аз като български прокурор не мога да реша гражданско-правни разногласия, тъй като не съм цивилен арбитър ", съобщи Гешев за клеветите на Георги Цолов Георгиев, употребявани в пасквила, импортиран за неговото премахване.

" Спрял съм да давам отговор на господин Рашков, ще му отговоря, когато каже нещо правилно. Не може да се приказва за чадър, откакто има обвинявания против настоящ министър, настоящ зам.-министър. Това са все хора от държавното управление на Бойко Борисов. Хайде кажете ми има ли нещо сходно против сегашните ръководещи ".

По отношение на ареста на Борисов, Арнаудова и Горанов, Гешев сподели, че е единствено един административен началник на прокуратурата. " Ясни са две неща - противоречиво е дали е имало необходимост в тези арестувания. Според СГП няма необходимост. Второ - несъмнено е, че карцерът е осъществен от незапознат орган. Това е все едно в този момент да дойдат в студиото хора от Държавна фирма " Земеделие " и да ви кажат, че ви арестуват. Това може да провокира единствено смях. Не знам какво е провокирал този противозаконен арест при хората, които са наранени ", изясни Иван Гешев.

На въпрос за какво Васил Божков не е разпитван по видеоконферентна връзка, Гешев сподели, че съгласно българското законодателство, обвинен не може да бъде разпитан по видеоконферентна връзка, преди да му се връчи персонално обвиняването, против автограф. " Може да бъде разпитан, в случай че има подготвеност от ОАЕ, да одобряват сходно нещо, само че мощно се колебая, че това ще стане. Не ми е известно ОАЕ да са дали някакъв отговор, двоумя се, че ще дадат някакъв отговор ", предвижда той.
Ще се окаже най-вероятно, че ОАЕ няма да отговорят на нашето искане, по тази причина всичко по този проблем (за видеоразпита на Васил Божков-Черепа, бел. ред.) ", подчертава още веднъж Иван Гешев.

В резултат на това нахлуване, което се случва против правосъдната власт, е разумно да кажем, че в този момент е парадайс на престъпността, връщаме се към равнища на престъпността от мутренските години, налице е личен напън против фамилиите на магистратите, това уронва престижа на правосъдната власт, това е рисково за всеки български жител - на следващия ден може да е обект всеки от нас.
Прокуратурата е единствената бариера пред нарушаването на правата на българските жители, заключи основният прокурор.

За случая по Автомагистрала " Хемус " е известно, че се прави от проверяващ служител на реда. И приказват, че се смачквало следствието от прокуратурата. А това е еднакво министърът да признае, че личното му ведомство смечква следствието, разяснява Иван Гешев.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР