В последните две години почти всяко трето разследване за шпионаж

...
В последните две години почти всяко трето разследване за шпионаж
Коментари Харесай

Германия - приоритетна цел за турските шпиони


В последните две години съвсем всяко трето следствие за шпионаж във Федералната република е било по обвинявания против турски сътрудници.

Централата на Федералната работа за отбрана на конституцията в Берлин

През 2021-а година федералната прокуратура е завела 22 правосъдни процедури по съмнения за шпионаж - с осем повече спрямо миналата година. През миналите две години 10 от процедурите, т.е. съвсем всяка трета, са били свързани с сътрудници на турските секрети служби MIT. Експертите установяват доста активизиране на активността на MIT в чужбина след опита за прелом в Турция през 2016-а година.

През десетте години сред 2006-а и 2016-а са били водени следствия против 15 турци по съмнения в шпионаж. Днес нещата наподобяват иначе, осведоми " Ди Велт ". Федералната работа за отбрана на конституцията (контраразузнаването) дефинира Германия като " една от предпочитаните цели за шпиониране отвън Турция ". Турското разузнаване се интересува най-много от организациите, които в Турция се избрани за екстремистки или терористични, като да вземем за пример кюрдските групировки или последователите на Движението на Гюлен.

Наскоро - през октомври - полицията задържа 40-годишен хипотетичен сътрудник на турските секрети служби в първокласен хотел в Дюселдорф. Мъжът разполагал с оръжие и със лист с имена на набелязани хора. Освен това следователите открили подозрителни транзакции в сметката му. Случаят е стихотворец от федералната прокуратура.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР