В последните два доклада на Комисията Юнкер за напредъка, постигнат

...
В последните два доклада на Комисията Юнкер за напредъка, постигнат
Коментари Харесай

Адевърул: Европейската комисия ни каза Румъния върви назад!

В последните два отчета на Комисията Юнкер за напредъка, реализиран от Румъния и България в границите на Механизма за съдействие и инспекция (МСВ), Европейската комисия показва, че съседите на юг от Дунав се класират за излизане от рамката на МСВ.

" Усилията на България, реализирани след присъединението, са задоволителни, с цел да спазят отговорностите, поети при присъединението ", отбелязва Европейската комисия.

Наред с това Комисията показва в прессъобщение, че използването на правосъдните промени и напредъкът в битката с корупцията и проведената престъпност ще би трябвало да се следят във вътрешен проект в България от постмониторингов съвет, който ще бъде съпредседателстван от вицепремиер, отговарящ за правосъдната промяна, и представител на Висшия правосъден съвет, написа в. " Адевърул ", представен от Българска телеграфна агенция.

В случая на Румъния отчетът по МСВ акцентира, че от ноември 2018 година Румъния не е положила никакво изпитание да приложи най-малко една от спомагателните рекомендации на Европейската комисия. Изпълнителният орган в Брюксел обръща внимание на обстоятелството, че Румъния даже е направила крачки обратно от последния отчет по МСВ, оповестен през ноември 2018 година " Съжаляваме, че Румъния не се ангажира да извърши отправените рекомендации, подкрепени единомислещо от Съвета и в цялостно сходство с резолюцията на Европейския парламент ".

Какво гласи в резюме отчетът за Румъния:

" Европейската комисия изрази безчет пъти угриженост от нарушаването на (принципите на) правовата страна в Румъния и във връзка с битката с корупцията. Всеки път Комисията потвърждаваше, че Румъния прави оттегляне от напъните, които постави през последните години, а това развиване провокира угриженост ". Допълнителните рекомендации би трябвало да бъдат изпълнени, с цел да се върне процесът на промени на прав път, а заключенията от отчета по МСВ от 2017 година би трябвало да бъдат приложени. Развитието на обстановката от началото на 2019 година е източник на угриженост за Комисията, която е уведомила през май 2019 година управляващите в Румъния, че в случай че не бъдат регистрирани усъвършенствания или бъдат подхванати нови стъпки в нежелана посока, Европейската комисия ще предприеме ограничения въз основа на рамката за отбрана на правовата страна, отвън параметрите на МСВ. Комисията ще следи дали задължението, който румънското държавно управление пое през лятото на 2019 година, ще бъде отразен в законодателството предвид на осъществяване на рекомендациите от отчета.

Какви са идващите стъпки за Румъния?

Докладът по МСВ от 2017 година открои 12 характерни рекомендации за Румъния. От оня миг Европейската комисия е направила два разбора на напредъка в напъните по използване на тези рекомендации.

През ноември 2018 година Комисията установи прочут прогрес по някои рекомендации, само че моментът за промени бе пропуснат. " Предупредихме за риска от повторна поява на проблеми, които отчетът по МСВ от януари 2017 година смяташе за позволени. Тези опасения бяха разказани от Съвета ", се показва в прессъобщението на Комисията.

Докладът по МСВ стига до заключението, че основните институции в Румъния би трябвало да покажат мощен групов ангажимент към самостоятелна правосъдна система и за битка с корупцията, както и да обезпечат системата на разделяне на управляващите. " Това нещо значи, че рекомендациите от ноември 2018 година би трябвало да бъдат приложени, с цел да може процесът на промени да поеме още веднъж в посоката, дадена от отчета по МСВ от януари 2017 година ", заключава Комисията. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР