В последните дни Volvo е инкубатор на автоновини – XC40

...
В последните дни Volvo е инкубатор на автоновини – XC40
Коментари Харесай

Практичност и лукс за цялото семейство



В последните дни Volvo е развъдник на автоновини – XC40 стана кола на годината в Европа, шефът на компанията Хакан Самюелсън стана персона на годината, само че огромното събитие за потребителите е представянето на новото комби V60. Втората генерация на модела направи международна премиера на ревюто в Женева, а първата му поява пред необятна аудитория бе две седмици по-рано в Стокхолм. Тогава производителят сподели новото потомство в естествената му среда – на улицата пред типична шведска къща. Идеята е транспарантна – да се напомнят традициите на компанията в региона на фамилните комбита и да се подчертава върху многофункционалните качества на модела, основан да отговори на всички потребности на актуалния живот. Комбито V60 е вторият автомобил на марката в междинния клас след SUV модела XC60, като следва лансирането на лимузината S60.



Характерен скандинавски дизайн с изчистени форми, първокласна направа, функционалност, водещи технологии за сигурност и пословична издръжливост – това са марковите качества на комбитата с марка Volvo. Към тях би трябвало да бъде добавена и електрификацията, тъй като всеки нов модел се предлага с различни разновидности на задвижване. При V60 това ще бъдат Plug-In хибридите T6 Twin Engine AWD с 340 конски сили и T8 Twin Engine AWD с 390 конски сили. Те съчетават двулитров бензинов турбо мотор и електродвигател, които задвижват четирите колела. Ускорението от 0 до 100 км/ч им лишава единствено 4,8 секунди, оптималната скорост е 250 км/ч, а първите 100 км се изминават с почти 2 л гориво при заредена батерия. Освен отлична динамичност хибридните версии оферират и придвижване в напълно електрически режим за изминаване на прави с дължина към 50 км.



Почитателите на бензиновите мотори при пазарния старт ще се насочат към разновидността Т6 с двулитров турбо елемент с запас от 310 конски сили, 8-степенен автоматик и двойно предаване. Впоследствие ще излязат бензинови моторизации с по-нисък запас. Дизеловите модели D3 и D4 с предно задвижване разполагат надлежно с мощ от 150 и 190 конски сили и са свързани с 6-степенна механична или 8-степенна автоматизирана трансмисия. Те изминават 100 км с 4,3-4,4 л гориво.

Интериорът на V60 е оптимално изчистен от бутони и първокласно обзаведен. Кокпитът е еднакъв с този на по-голямата моделна линия S90/V90 и несъмнено обезпечава чувство за високо качество. Голямото разстояние сред седалките и покрива разрешава даже на доста високи пасажери да се усещат удобно.

Много място за пасажерите

Новият модел Volvo V60 превъзхожда досегашния на дължина с 12 см и доближава 4,76 м. Шведското комби е по-дълго с 3 см от най-големия по размери немски съперник в междинния клас Audi A4 Avant. И по размер на багажника V60 е първенец в категорията, защото товарният му отсек е с съдържимост 529 л, а останалите модели побират към 500 л. При сгънати задни облегалки „ шведът “ разполага с пространство от 1441 л за превозване на багаж.



Междуосното разстояние спрямо предходния модел е увеличено с 9 см до 2,87 м и по този индикатор V60 също е водач в класа. Предимствата пред съперниците му със задно предаване е напречно инсталираният мотор, което също обезпечава повече място за пасажерите.

Аварийната спирачка действа до 130 км/ч

По традиция Volvo предлага богато съоръжение от електронни системи. Комбито V60 разполага серийно с автоматизирана спирачка с функционалности за различаване освен на пешеходци, само че и на велосипедисти и на огромни животни. Спирачната функционалност се задейства, с цел да предотврати конфликт или да го смекчи, в случай че е неминуем. Тази система работи и при заплаха от срещуположно приближаващи транспортни средства.



Шведската компания пази реномето си на водач в областта на сигурността и с други съвременни животоспасяващи асистенти. Системата Pilot Assist за полуавтономно придвижване е доразвита и се показва доста по-добре в завои, като подкрепя освен завиването, само че и ускорението и прекъсването. Тя действа до скорост 130 км/ч на пътища с ясна маркировка.

На борда работят и други електронни асистенти за по-комфортно и несъмнено пътешестване. Сред тях са системите срещу овакантяване на платното и за предизвестие при напречно приближаващи коли при придвижване на заден ход. На високо равнище е информационната съгласуваност. Инфо-развлекателната система е изцяло съвместима с платформите Apple Car Play и Android Auto. Водачът ръководи другите функции  от пъстър сензорен екран. Той демонстрира навигацията, услугите за съгласуваност и приложенията за развлечение.

Стандартно контролните принадлежности зад кормилото изобразяват данните на 8-инчов цифров екран. Системата за незабавни повиквания Volvo On Call предлага пакет от онлайн услуги и информации.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР