В последните дни, след представянето на проекта за редовен бюджет

...
В последните дни, след представянето на проекта за редовен бюджет
Коментари Харесай

Денков призова синдикати и бизнес да не се впускат в бюджетен популизъм

В последните дни, след представянето на плана за постоянен бюджет за 2023 година, е налице мощен популизъм и погрешни изявления.

Това огорчено установи министър председателят Николай Денков, който взе присъединяване в първия за новия кабинет Национален съвет за тристранно съдействие. Тристранката сред страна, бизнес и синдикати следва да разиска проектобюджета, както и финансовите рамки на Здравната каса и Държавното публично обезпечаване (ДОО). Сред акцентите в обществената сфера е повдигането на майчинските до 780 лв. или до размера на минималната работна заплата.

" Както всяка година към приемането на бюджета се появяват доста страсти, които постоянно заместват числата и данните и попречват търсенето на най-подходящите решения. Затова, включвайки се в това съвещание, желая да прикани всички вас, които имате голям опит в тази активност, да се съсредоточим върху това каква е същинската картина, какво демонстрират числата, какво е постижимо в идващите няколко месеца, тъй като да, намираме се в изключителна обстановка на приемане на бюджет, който евентуално ще стартира да работи от 1 август ", съобщи Денков.

И призна - действителни промени, разумно, биха могли да се заложат по-скоро с постоянния бюджет за следващата година, когато той бъде гласуван в точния момент, а не в обстановка като сегашната.

Денков прикани и синдикати, и бизнес - въпреки да е обикновено да пазят ползите на общностите, които съставляват, да си дадат сметка, че всеки бюджет има ограничавания.

" Затова молбата ми е всеки, който влиза в тази полемика, да регистрира деликатно и ползите на другите общности. И не на последно място - в последните дни, точно по отношение на тези страсти, започнаха да се появяват изявления, в това число и от политици на високо равнище, които просто не дават отговор на истината, да не употребявам по-силна дума. Затова молбата ми е всички дружно да търсим експертните данни и решения и верните дълготрайни политики. Защото това е единственият метод да се преборим с популизма, който, несъмнено, ще бъде в обилие както в медиите, по този начин и в Народното събрание ", приключи апела си министър-председателят.

За членове на тристранката от страна на страната са определени вицепремиерът и външен министър Мария Габриел, единственият представител на ГЕРБ на равнище министър, която е и ръководител на съвета. В него влиза и финансовият министър Асен Василев.
 Денков остава оптимист макар напрежението в кабинета
Денков остава оптимист макар напрежението в кабинета

Той приказва пред публицисти на Рожен
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР