В последните дни се наблюдава тенденция към лек спад на

...
В последните дни се наблюдава тенденция към лек спад на
Коментари Харесай

Лек спад в цените на пшеница, захар, олио на световните борси

В последните дни се следи наклонност към лек спад на цените на храните по международните пазари.

Световният показател за цените на храните на Организацията на Организация на обединените нации по издръжка и земеделие (ФАО - FAO) през май се намали с 0,6 на 100 на месечна основа до 157,4 пункта, отбелязвайки втори следващ месец на спад. Низходящият подтик пристигна главно от поевтиняването на растителните масла - с 3,5 на 100, поради по-ниските котировки на палмовото, слънчогледовото, соевото и рапичното масло, откакто Индонезия анулира възбраната си за експорт на палмово масло, написа в разбор на Българска телеграфна агенция, представен от 24 часа.

Млечните артикули също поевтиняха с 3,5% за първи спад от осем месеца. Това се дължи най-вече на намалелия интерес измежду купувачите поради несигурността към коронавирус рестриктивните мерки в Китай.

От началото на годината до началото на юни цената на млякото се увеличи с близо 40 % до към 25 $ за центнер (50 килограма). Сега котировките отстъпват и на фючърсния пазар млякото (с доставка през юли) се търгува с към 10 % под този най-много (22,97 долара).

Добрата годишна продукция в Индия съумя да смъкна цената на захарта. Индексът на ФАО за юни се чака да бъде оповестен на 8 юли и анализаторите ще наблюдават дали наклонността ще продължи поради смекчаването на локдауните в Китай и началото на сезона на жътвата в Северното полукълбо.

Индексът за зърнените храни S&P GSCI Grains Spot, който следи развиването на цените на пшеница, царевица и други зърнени култури, спадна с 16,5 на 100 в границите на един месец, въпреки да остава доста над нивото отпреди година.

От началото на 2022-а до пика, регистриран през май, цената на пшеницата се увеличи с 66 на 100 до 1278 щатски цента за бушел (около 27 килограма).

През последните седмици обаче котировките падат и пшеницата към този момент се търгува при 947 щатски цента за бушел или с една четвърт под майския пик.

Причината е, че загрижеността за лимитираните доставки понижава, отбелязва немското икономическо издание " Виртшафтсвохе ".

Очаква се, да вземем за пример, горещините във Франция да не са нанесли обилни вреди на реколтата.

Освен това Русия и Европейски Съюз наподобява към този момент съумяват да компенсират дефицита, който украинската пшеница остави на пазара.

Положителни сигнали идват и от Чикагския ръб за търговия (CBoT) - най-старата борса за фючърси в света, където преработватели и производители търгуват със стокови фючърси, с цел да се предпазят от съмнения в цените.

Макар и постоянно подложена на критика като поле за спекулации, този вид търговия има някои на практика преимущества: купувачите и продавачите договарят избрана цена за несъмнено количество суровина и по този метод получават сигурност при планирането на активността си. Инвеститорите не купуват физическа пшеница. Малко преди края на периода на контракта те продават договора и влагат приходите в нов, с по-късен падеж, а като цяло фючърсните цени са знак за бъдещите спотови цени. Договорите с падеж през юли се търгуват по 943 цента за бушел, тъкмо под настоящата пазарна цена.

Макар да е допустимо през идващите месеци пшеницата още веднъж да се търгува на малко по-високи цени на фючърсния пазар, контрактите въпреки всичко евентуално ще останат много под границата от 1000 щатски цента за бушел. Подобна е обстановката и с други селскостопански артикули като овес, соя и царевица, отбелязва " Виртшафтсвохе ". За една седмица пазарните цени паднаха с повече от 10 %. Цените на фючърсния пазар ще бъдат под или малко над настоящите спотови цени през идните няколко месеца.

Засега прибирането на реколтата във водещите страни производители на зърнени храни наподобява върви добре. Жътвата в Съединени американски щати стартира с най-бързия ритъм от 2018 година до момента, при удобни метеорологични условия, и съгласно най-новия отчет на министерството на земеделието към този момент са прибрани 25 % от реколтата. Ключово значение за наклонността на пазара обаче ще има това дали ще бъде открито решение, което да разреши, макар продължаващата война, зърното от Украйна да бъде изнесено. Специализираната анализаторска компания " Ей Пи Кей-Информ " (APK-Inform) увеличи предходната седмица прогнозата си за добива и износа на зърно от Украйна през сезона 2022/2023 заради по-добрата от предстоящото годишна продукция от царевица. Според специалистите страната ще може да събере 52,4 милиона тона зърно през 2022 година, в това число близо 18,2 милиона тона пшеница и 27,7 милиона тона царевица. Същевременно договарянията сред Русия, Украйна, Турция и Организация на обединените нации за обезпечаване на кулоар за експорт на към 20 и 25 милиона тона украинско зърно се чака да продължат през идните дни, като до момента има сигнали за реализиран прогрес - Москва и Киев са дали своят вот доверие на Анкара като медиатор по въпроса за основаването на координационен център в Истанбул, заяви по-рано турският министър на националната защита Хулуси Акар.

Дали всички тези сигнали вещаят началото на края на бързото повишаване на храните? Комбинацията от пазарни и геополитически фактори зад растежа в последно време сподели, че цените ще продължат да зависят мощно както от нормалните променливи като положителни метеорологични условия за прибиране на реколтата и кривата на търсенето, по този начин и от политическите решения на национално и световно ниво - прибягване до забрани и ограничавания на износа, намиране на различни и компромисни решения в името на продоволствената сигурност или механизми за подкрепяне на уязвимите страни, написа още в разбора.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР