В последните дни с името на агенцията, ръководството и специално

...
В последните дни с името на агенцията, ръководството и специално
Коментари Харесай

Отстранената шефка на медицинската ДАНС проговори защо смъртта на бебе била "маловажен случай"

В последните дни с името на организацията, управлението и особено с мен се злоупотребява обществено и се използва напън. Това съобщи в ефира на " Здравей, България " освободеният началник на " здравната ДАНС " Златица Петрова.

" Аз персонално не мога да позная индивидът, който е затулен и приказва на записите. Не знам кой е, само че особено за тази служителка и за основния секретар мога да кажа доста неща. Имам задоволително информация и за двамата. Тази служителка , която се явява като пострадала и експертка не е доктор. Трудно е един икономист, като нея, да разяснява медицински случаи. Това не е професионално. Тя е в общуване с основния секретар, който инициира този сигнал. Този сигнал не е единствено до прокуратурата, само че и до министерство на опазването на здравето ", това съобщи шефката на Медицински одит.

" Не се познава работата на самата организация. Когато се получи сигнал, взаимоотношенията ни с прокуратурата са в 3 направления - или искане на инспекция, или разглеждане на резултати по тъжба или за искане на осъществяване на инспекция от министерството. Имаме опция да се самосезираме ", добави тя.



Петрова разяснява един от 11-те смъртни случая поради които бе взета главата й и които са част от инспекцията на прокуратурата. Т ой е за родилката Веселка Иванчева, която на 14 януари 2017 година постъпва по неотложност в " Шейново ". Прави й се секцио, само че бебето към този момент е мъртво. Първоначално дамата е добре и контактна, единствено за 2 часа й става неприятно, губи 3 литра кръв и умира.

" Установени са много пропуски. Аз съм анестезиолог и знам какво сериозно положение има човек, като има подобен проблем. Предали сме на прокуратурата всички документи, тъй като те би трябвало да образуват досъдебно произвеждане. Ние имаме преписка с прокуратурата. Всичко, като документи, е налично ", сподели тя.

Петрова разяснява и случая на умряло новородено в Стара Загора от предходната година. " Тук имаме преустановяване на даден случай по т. нар член 28 (за маловажност), за който се спекулира. Маловажността не е самата гибел, това е чиста нечиста сделка, което приказват. Маловажен е административният случай. Ние сме административен наказващ орган. Има формирани два акта. Единият е по законовото условие родилката да е осведомена и да даде единодушие за всички процедури. Второто обвиняване е дали в точния момент е събран екипът. Ние разполагаме с всички данни за времето, за което е събран дежурният екип. Това се е случило за 20 минути. Допустимо е екипът да е събран до 30 минути. Все отново и това е подадено към прокуратурата ", добави тя.

" При първото нарушаване, което коментирахме, сме в съда, тъй като лекаря ни съди, че погрешно сме определили неговото нарушаване. Преди седмица в съда този доктор беше оневинен, ние обаче няма да оставим нещата по този начин ", закани се Петрова.

" Има три степени на самата инспекция - проверяващият ревизира сигнала, гледа документи, събира мнения и така нататък, след което изготвя протокол, който се връчва на лечебното заведение с констатации дали има отклонения при самите процедури, след което в границите на 3 месеца се издава акт за административно нарушаване, в случай че има такова. До 6 месеца по-късно се издава наказателното разпореждане. Това, което пада в съда, пада по няколко аргументи, само че не сме отговорни за тях ", сподели още Петрова.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР